Brev

Søvn

Jeg er en dreng på 13 år nogen dage kan jeg ikke sove det er et stort problem for mig hvad ska jeg gøre?

Dreng, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13.

Mange tak for dit brev. Hvor er det godt, du skriver herind. Jeg vil meget gerne dele mine tanker med dig.

Du skal vide, at vi taler med mange børn og unge, der har svært ved at sove. For nogen kan det fylde så meget, at de har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, fordi de er så trætte. Er det mon også sådan for dig?

Jeg kommer til at tænke på, om du ved, hvorfor du ikke kan sove? Handler det mon om, at du tænker mange tanker? At der ikke er ro, der hvor du sover eller noget helt andet? Hvis du kan finde frem til, hvorfor du ikke kan sove, så er det også nemmere at få hjælp til at ændre det.

Et råd godt råd er, at man skal holde sig fra skærme en times tid før, man skal sove.

Der findes også andre simple råd, som du måske kan prøve af. Det er råd, som hjælper en med at slappe af og derfor falde i søvn. Måske kender du allerede nogen af dem. Hvis ikke, så er de forsøget værd. De kommer her:

  • Lyt til musik eller lydbog inden sengetid. At lytte til noget hjælper mange med at flytte tankerne over på noget andet og på den måde distrahere sig selv.
  • Læs en bog. Mange finder det beroligende at læse inden sengetid. Igen er det en måde at aflede tankerne og få kroppen til at slappe af.
  • Tag et varmt bad. Mange oplever at et varmt bad beroliger krop og sind. Hvis du tager et bad lige inden sengetid falder kroppen til ro.
  • Åndedræts-øvelse. Når du ligger og skal sove så prøv at lukke øjnene. Mærk hvordan du trækker vejret. Prøv at fokusere på, hvordan din mave bevæger sig op og ned mens du trækker vejret. Hver gang dine tanker begynder at vandre, så vend dit fokus tilbage på din vejrtrækning og din maves bevægelser. Denne øvelse skal få hovedet og kroppen til at slappe af. Det kræver lidt øvelse, men det er en rigtig god ting at øve sig på.

Kan du mon bruge nogen af disse ideer? Du kan få flere ideer på BørneTelefonens hjemmeside her: Find ro

Hvis du fortsat oplever ikke at kunne sove, så kan du tage fat i en voksen. Hvem har du omkring dig, som du ville kunne tale med? Har du måske en forælder, en bedsteforælder, en lærer eller en god vens forældre, du er tryg ved?

Sammen kan i måske opsøge en læge. Lægen ved nemlig en masse om kroppen, og måden den fungerer. Her vil du altså kunne få hjælp. Hvad tænker du om den idé?

Du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111. Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har brug for det.

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

 

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat