Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Små irritationer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år,

Tak for dit brev. Det er en styrke at kunne søge hjælp, når man i tvivl eller bekymret for noget. Derfor er det godt gået, at du har fundet mod til at skrive til os med dit spørgsmål! Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig.

Jeg ved fra andre børn og unge, jeg har talt med, at mange vil kunne genkende din beskrivelse af at blive irriteret på ting, der er i “uorden”. Rigtig mange mennesker kan bedst lide, hvis der er styr på tingene – fx at tingene ligger på sin faste plads, at bøgerne står i rigtig rækkefølge i reolen, at gafler og knive ligger hver for sig i skuffen osv.

Det kan skabe ro i ens hovede, når alting passer sammen. Og det kan gøre hverdagen nemmere at overskue, når der er orden og system i ens ting. Sådan er der mange mennesker, der har det. Nogle mere end andre.

Hvis man i en periode er stresset eller ked af noget, man ikke kan styre – det kan være mange lektier i skolen, sygdom i ens familie eller andre ting, der kan gøre en bekymret – så kan det føles endnu mere nødvendigt at holde orden og system i de ting, man godt kan styre.  Mon du kan følge mig i den tanke?

Måske kan du prøve at lægge mærke til, om der er noget i dit liv, der er svært, i de perioder hvor du bliver mest irriteret over ting, der ikke passer sammen. På en rigtig god dag, hvor du er glad og har oplevet gode ting, så er det måske ikke så vigtigt at alting er i orden?

Jeg tænker på, om du mon har talt med nogle voksne om dine bekymringer?

Jeg spørger, fordi jeg ved, at det være svært at gå med sådan nogle tanker alene. Ens bekymringer kan nogle gange vokse sig endnu større, når man går med dem for sig selv. Hvis man deler dem med nogen, så bliver de ofte nemmere at klare.

Du kan vælge at tale med en voksen, som du stoler på og taler godt med. Det kan være en af dine forældre, en lærer eller et andet familiemedlem. Hvis du skulle vælge en voksen at tale med lige nu, hvem skulle det så være?

Hvis irritationerne begynder at fylde din hverdag på en negativ måde, så vil jeg anbefale dig at tale med din læge. Det kan være hvis du begynder at blive meget irriteret og sur, bruger mange timer på at sætte ting i orden og måske kommer for sent ud af døren, fordi du skal “ordne” ting først.

Din læge vil kunne hjælpe dig med at afgøre, hvorvidt der er tale om OCD eller noget andet. Lægen vil også kunne fortælle dig, hvordan du kan få hjælp, så det ikke fylder for meget i din hverdag.

Du kan bestille tid hos lægen sammen med dine forældre, eller du kan ringe og tage afsted selv. Din læge skal normalt fortælle dine forældre om, hvad du bliver undersøgt og behandlet for. Derfor vil han eller hun vil give dine forældre besked, hvis du tager selv afsted.

Jeg håber, du kan bruge mit svar til noget. Du har vist et stort mod, ved at søge hjælp hos BørneTelefonen. Det mod kan du bruge, når du skal dele dine bekymringer med en voksen eller måske din læge. Jeg ønsker dig alt det bedste!

Du er altid velkommen til at skrive igen, chatte, sms eller ringe på tlf. 116111, hvis du fortsat er i tvivl om noget eller har andre spørgsmål.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen

 

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat