Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvmord.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du Jeg kan godt forstå, du synes, det er svært, og hvor er det godt, du har fundet energi til at skrive dit brev. Det lyder for mig som om, du i noget tid har været rigtig sød til at passe på alle de mennesker, du har omkring dig. Har du mon glemt at mærke efter, hvordan du selv har haft det..? Sommetider kan det være godt at få lidt hjælp til at passe på sig selv – og det vil jeg gerne prøve at hjælpe dig med.
Gad vide, hvordan din far har det nu? Der er jo gået noget tid siden du skrev… Måske er han stadig indlagt eller også er han kommet hjem igen? Jeg håber i hvert fald, han har fået det bedre. Det må være voldsomt for dig oveni at du har mistet din fætter og savner ham.
Det lyder som om, du påtager dig et meget stort ansvar for, hvordan din familie og venner har det. Det i sig selv er en rigtig god egenskab… Men som jeg skrev til dig i starten, så tænker jeg, at det er meget for dig at skulle passe på.
Du skriver, at dine veninder har selvmordstanker… Har I mon nogensinde talt om, at det ville være godt, hvis de snakkede med en voksen om det? For jeg tænker, at det ikke er din opgave at sørge for, at dine veninder får det bedre – det er deres forældre eller lærere, der har pligt til at hjælpe dem. Det kan også være, du har lyst til at foreslå dem at skrive til BørneChattens søde rådgivere. Hvad tror du, de ville sige til det?
Jeg får dog lige lyst til at sige, at jeg bestemt synes, man skal lytte og kramme sine veninder, når de er kede af det. Det, som jeg bliver bekymret over, er, at du bliver så påvirket af det, og derfor får svært ved at sige fra. En gang imellem kan det næsten være bedre, hvis man siger: ”Du ved, jeg gerne vil være der for dig, men lige nu har jeg en masse i mit hoved selv… Så kan du måske finde en anden at snakke med i dag..?” Ville du mon have mod på at sige det? Eller måske kunne du sige noget i retning af: "jeg ville så gerne hjælpe dig, men jeg ved  ikke, hvad jeg skal gøre, for at du kan få det godt igen. Jeg tror altså, at du bliver nødt til at få noget hjælp fra en voksen..."
Jeg kan godt forstå, du bliver utryg, for det er da rigtig ubehageligt, at der er én, der følger efter din mor. Har din mor mon talt med politiet? For det er ikke i orden at forfølge andre mennesker, så de bliver utrygge. Den, der forfølger, kan faktisk få et polititilhold, og det betyder, at politiet bestemmer, at manden ikke må være der, hvor din mor er.
Faktisk kunne det måske også være rart for dig selv at snakke med en voksen. Hvad tænker du, når jeg foreslår det? Det lyder nemlig for mig som om, du har lyst til at have en voksen, der kan tage sig lidt af dig… Og som vil være sød til at lytte og kramme dig, når du har brug for det.
Kan du komme i tanke om en, som det kunne være? Måske har du en smadder sød mormor, en tante eller måske en nabo, som du rigtig godt kan lide… Det kan også være, det ville være rart for dig at snakke med din mor om, at du bliver utryg og har svært ved at sove om natten, fordi tankerne flyver rundt i dit hoved..? 
Jeg vil også gerne fortælle dig om muligheden for at snakke med din sundhedsplejerske på skolen… Måske kunne du fortælle hende / ham om, at du har svært ved at sove, og at du en gang imellem skær i dig selv… Jeg tænker, at du sundhedsplejersken vil spørge til din situation, og måske vil det være en rar måde for dig at få taget hul på at snakke om, hvordan du har det. Ville det være en mulighed for dig?
Du har også mulighed for at gå op på kommunen og bede om at få at vide, hvem din sagsbehandler er (alle i Danmark har en sagsbehandler). Kommunen skal hjælpe børn, der har det svært derhjemme. Det kan være, du kan få den voksne, du snakker med til at følge dig til kommunen… For det kan være rart at have nogen med, tænker jeg.
Det kan også være, du synes det er svært at skulle sige det til en du kender, eller gå til kommunen alene..? Derfor vil jeg fortælle dig, at du har mulighed for at kontakte os på tlf. 116 111, og fortælle hvem du er. På den måde får vi mulighed for at finde en sød børnebisidder, som kan hjælpe dig, lytte til dig og støtte dig. (hvis du har lyst til det.) Du kan læse lidt mere om det at have en bisidder her >>.
Det kan være, du også kan fortælle en voksen om din storebror og din gamle papsøster, for måske har de også brug for lidt hjælp fra en voksen?
Som du måske kan læse på mit svar, så er jeg bekymret for dig. Jeg håber, du kan finde nogen, der vil passe lidt ekstra godt på dig, så du ikke skal føle dig utryg.
Kærlig hilsen til dig. BørneBrevkassen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat