Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Puberteten driver mig til vanvid!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære C

Hvor er det godt, du skriver. Du må bestemt ikke undskylde… De fleste børn og unge skriver jo netop hertil, fordi de synes, der er nogle ting, der er svære eller forkerte. Mange finder faktisk også en ro i at få lov at skrive lige præcis det, de tænker til en voksen, som de ikke kender. Jeg vil gøre mit bedste for at skrive, hvilke tanker, der flyver gennem mit hoved, når jeg læser dine. Måske vil du opleve, at jeg lægger vægt på noget mere end andet – det håber jeg er ok (?)

Sådan noget pubertet kan være svært, specielt når man er en af de første… For nogen kan det være rart at lade lidt som ingenting, men for andre kan det være rart at sige det højt. Måske vil de andre være interesserede i, hvordan det er..? Jeg tænker, at de måske selv går og venter på, hvornår deres krop begynder at forandre sig… Måske er der endda én enkelt af de andre, hvis krop også har forandret sig lidt, så I kan snakke lidt om det med hinanden..?

Måske er det også noget af det, der er meget til gøre, at du en gang imellem føler dig lidt alene..? Man kan sagtens have en følelse af at være alene, selvom man er sammen med andre, og en gang imellem kan det være fordi man ikke rigtig føler, at man kan være helt sig selv? Hvad tænker du mon selv om det? Hvor meget snakker du mon med Freja omkring udvikling og pubertet? Måske kan hun genkende nogle af dine tanker, når (og hvis) I taler om det?

Jeg kan godt forstå, du synes, det kan være svært, når reglerne bliver strammere, selvom du bliver ældre… Nogle forældre kan have rigtig svært ved at acceptere, når deres ’små’ børn bliver ældre. Måske er dine forældre bekymrede for dig, hvis du går ud uden dem… Jeg tænker på, om det kunne være en mulighed for dig at prøve at snakke med dem om, at det kan være svært for dig, når du ikke må gå de samme steder som dine veninder. En gang imellem skal forældre mærke, at man tager ansvar og passer på selv. Tror du, de ville lytte til dig over en kop te en dag efter aftensmaden? Måske kan I sammen få en rigtig god snak om, hvordan det er at være 11 år. Men du må nok forberede dig på, at de også gerne vil have lov at fortælle dig, hvordan det er at være forældre til en 11-årig :)

Jeg synes, det er rigtig godt at høre, at du og din mor begynder at have det bedre sammen, men det lyder som om, det måske ville være nemmere for dig at snakke lidt med din far om det hele… Kunne du mon foreslå ham, at I to kunne lave noget hyggeligt sammen en lørdag i april måske..? Tror du, han ville have lyst til det? Du er jo fars pige. Og måske kunne I gå en lang tur sammen og gå på café og sludre lidt om, at det sommetider er svært for dig at falde i søvn allerede kl. halv ni – det kunne jo være, at I kan strække den til kl. 21? Måske handler det om, at din lillesøster også skal sove lidt tidligere, så det er mest praktisk for din mor og far at holde fast i, at I går i seng på samme tid?

Måske kan du prøve at fortælle din far lidt om, hvordan din lillesøster taler til dig. Det kan sommetider være rigtig rart at få lov at forklare, hvordan man har det, når man ikke er sur og irriteret i forvejen… (Og når lillesøster ikke står og 'blander' sig bagved.)

Jeg spekulerer også på, om du mon ville have lyst til at sige, at du også har lyst til en kram en gang imellem, selvom du er blevet en stor pige? Det kan være, at din mor og far også savner at give dig en krammer en gang imellem..?

Jeg håber, mine tanker giver mening… Jeg vil lige fortælle dig om muligheden for at ringe eller SMS’e til BørneTelefonens rådgivere på 116 111. En gang imellem kan det være en hjælp, at rådgiveren spørger lidt mere ind til dig og din familie, så I sammen kan finde ud af, hvordan du kan få snakket lidt med dine forældre. Ville du have lyst til det? BørneChatten kan også være mulighed, og der kan du eventuelt kopiere dit brev (og måske også mit svar) ind, så rådgiveren kan se, hvad vi to har ’talt’ om.

Her til slut vil sige, at jeg synes, det er rigtig rart, at du både er glad for håndbold og musik… Det er ret sejt, at du kan spille på så mange instrumenter, og at du også kan synge… Det kan, som du selv siger, være en rigtig god måde at få ’snakket’ om sine følelser – både de gode og de svære. Jeg kan også godt forstå, du ønsker dig en kæreste. Det er en ret skøn oplevelse at være glad for et andet menneske på den måde, som man kan have det med en kæreste. Måske er der endda én, som du synes er sød?

Jeg håber, du kan bruge mit svar…

Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat