Brev

Overtænking og yderlige filosofiske tanker

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år

Hvor er du dog bare god til at formulere dig på skrift. Du beskriver dig selv, dine tanker og dine følelser på en flot måde, som giver god forståelse for, hvordan det er at være dig.
Jeg forstår alle de tanker, du har, og den frustration der følger med. Det kan nemlig være svært at holde styr på det hele, især fordi der er så mange ting i livet, som man simpelthen ikke kan få svar på, før de sker. Det er nogle gange virkelig irriterende, for hvilke valg man skal man så træffe? Stor, stor forståelse herfra.

Det vigtige er, at det er okay at træffe "forkerte" valg. Ofte er det de valg, man lærer mest af. På den måde er ingen valg egentlig forkerte... Man kan selvfølgelig komme til at skulle "gå en omvej", hvis man træffer et "forkert". Men tænk så på alle de ting, du lærer og ser undervejs.

Det, der føles svært og frustrerende lige nu, kan, når du bliver ældre, vise sig at blive en kæmpe styrke. Det kan godt være, at du lige nu tænker, at du gerne vil være mere udadvendt og modig. Så du kunne kaste dig ud i hvad som helst, uden at tænke over, hvad andre tænker. Det kan godt se ud som om, at det er sådan, man bør være. Men det er det ikke.

Intet er mere rigtigt end andet. Vi har alle vores egen vej at gå. For nogen er den kort, forudsigelig og fuldstændig lige. Mens den for andre er lang, fordi den snor sig og byder på mange flere ting, end den lige vej.

Du har lige så megen ret til både at gøre, sige, mene og være dig selv i dit eget liv og dine omgivelser, som alle andre. Det kan bare være svært at mærke følelsesmæssigt, når man oplever, at "alle" andre bare gøre ting hele tiden, som man selv ikke tør eller måske heller ikke har lyst til.

Langt de fleste mennesker tænker over, hvad andre mon tænker, om den man er eller det man gør. Så der er du ikke alene. Især unge mennesker har det sådan i en periode. Men det kan være svært at se, at de andre også tænker sådan. Det er ganske naturligt at have det som dig. Det skal nok aftage med alderen i takt med, at du lærer dig selv bedre at kende og finder ud af, at du er god nok, som du er. Det er en svær proces, som rigtig mange unge mennesker gennemgår og du skal nok komme igennem.
 

Du skriver, at du har desperat brug for, at tale med nogen om det. Hvor er det godt, at du kan mærke det. Det er nemlig vigtigt, at du ikke går og gemmer det væk indeni. På den måde, får tingene lov at vokse sig endnu større og kan på den måde blive sværere at holde styr på. Måske kan du genkende det? Når du havner i en situation, hvor du bliver overvældet af tanker og frygt for tingene, så er det vigtigt, at du taler med nogen om det. Også selvom du tænker, at det lyder fjollet. 

Du nævner din veninde... Deler du dine tanker med hende? Hvad med dine forældre?
Det kan for nogens vedkommende også være rigtig rart, at skrive om sine tanker og følelser. På den måde, som du så flot har gjort i dit brev her. Hvordan mon det føltes for dig? Når man skriver tingene ned, får man dem ud af hovedet og kroppen, og fysisk ned på papir. Det gør det ofte nemmere at overskue dem og forholde sig til dem.  

Hvis du oplever, at det tager overhånd og at du ikke føler, at du kan styre det, men at dét kommer til at styre dig, så kan det være en god idé at tale med en psykolog om det.
Han/hun kan hjælpe dig med, at øve dig i at snakke om det og få overblik over det. Han/hun kan også hjælpe dig med øvelser og redskaber, du kan gøre brug af, når du føler dig oversvømmet.

Til sidst vil jeg anbefale dig vores chat, hvor du kan skrive med en rådgiver. Vi er gode til at tage imod alle; også hvis man har svært ved selv at komme igang. Du får hjælp under hele processen.

Varme tanker fra
BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat