Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kan ikke sove om natten

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Det lyder til, at det er en svær situation for dig at være i. Jeg forstår det sådan, at du på den ene side går op i at være god i skolen, se dine venner og dyrke idræt på højt plan, mens du på den anden side er træt og mangler overskud og overblik. Jeg håber, at det her brev kan hjælpe dig med, hvad du kan gøre, så det kan blive anderledes.

Du skriver, at du ligger og tænker på de mærkeligste ting, når du skal sove – gad vide, hvad det er for ting, du tænker på? Det kan for nogen være en hjælp at have andre positive tanker, som de kan tænke på, hvis der er noget, som de ikke har lyst til at tænke på, og som de har svært ved at få til at gå væk. De tanker, som man kan bruge til at stoppe de dårlige eller irriterende tanker med, kan for eksempel være noget man glæder sig til eller andre gode ting, som man kan tænke over og som gør en rolig. Det kan godt tage lidt tid før det fungerer, men det kan faktisk være en måde at stoppe de dårlige tanker på. Hvad tænker du om det og hvad kunne være godt at tænke på for dig?

En mulighed er, at du fortæller dine forældre om din situation og hvad dine tanker går på. Så kan I tale om, hvad der kan gøres, så du fortsat ikke vil være ligeså træt hele tiden og de kan støtte dig i det. Hvordan ville du have det med at sige det til dem? Hvis du synes det er svært at sige er en mulighed også, at du viser dem det her brev. Så kan de se, hvordan du oplever det hele

Du kan også kontakte sundhedsplejersken på din skole, da sundhedsplejersken kender til, at man kan være træt og have svært ved at falde i søvn. Det er forskelligt fra skole til skole, hvordan man kommer i kontakt med sundhedsplejersken. På nogle skoler kan man selv henvende sig og på andre skoler skal man først tale med en lærer om det. Under alle omstændigheder, tænker jeg, at det er en god ide, hvis du siger, hvordan du har det til en af dine lærere, så de kan forstå, hvorfor du har svært ved at koncentrere dig i skolen og lave lektier. Læreren vil også kunne hjælpe dig med, hvad der kan gøres i din situation. Hvad tænker du om det med at tale med sundhedsplejersken og læreren? Nogle gange kan det være en hjælp for en at bestemme sig for et tidspunkt, hvor man vil sige det til en anden person. Hvornår tænker du er et godt tidspunkt at tale med din lærer på, og hvornår kan du komme til sundhedsplejersken?

Jeg tænker, at det samme måske gælder for din træner. At du fortæller ham, at du i øjeblikket kæmper med nogle søvnproblemer, men at du er ved at finde ud af, hvad der kan gøres ved det. Så ved han, hvad det skyldtes, at du lige nu ikke spiller, som du plejer.

Nogle gange kan det være sådan, at man, når man skal til at sove, kan blive påvirket af, at man tidligere har haft svært ved at sove. Det kan gøre det sværere at falde i søvn, fordi man kan stresse sig selv med, at det er vigtigt, at man hurtigt falder i søvn. En hjælp for dig kan måske være, at du i en halv til en hel time inden du går i seng, laver noget afslappende, hvor du falder til ro. Så er din krop mere forberedt på at skulle sove. Det kunne være at læse eller høre noget musik. Hvordan ville det være for dig?

Det kan også være at du netop skal kigge lidt på, hvad du laver lige inden du skal sove. For nogle kan det nemlig virke opkvikkende at kigge på skærme i form af telefon, I-pads, computer osv. eller f.eks. at drikke kaffe eller thé om aften - er det mon noget du gør? En anden ide kunne også være, at du venter med at gå i seng til du mærker trætheden i kroppen - og så er det der, du ligger dig.

Der findes faktisk søvnvejledere, som kan rådgive om hvorledes man kan få god nattesøvn, så hvis intet af det, som jeg har skrevet om her hjælper, så kan det være, at du kan undersøge om du kan komme til en søvnvejleder. Måske dine forældre ville kunne hjælpe dig med det?

Det kan også være at det lige her i starten vil være en hjælp for dig at ændre eller justere dine mål i forhold til at kunne præstere som tidligere, blot for en stund. Jeg har talt med andre, som hurtigere har følt sig utilstrækkelige og nederlag, fordi deres forventninger til, hvordan de skal klare sig, er meget høje. Måske kan det være en hjælp at give dig selv mere plads og ro til at komme ud af den her situation. Giver det mening?  

Du skriver selv, at du er begyndt at overveje forskellige ’midler’ med hensyn til din træthed. Jeg tænker, at det er vigtigt, at du får talt med andre om, hvordan du har det og får hjælp fra professionelle og dine forældre frem for at starte med at tage medicin.

Det er godt, at du har skrevet herind om det. Det kan bare være vildt irriterende at være træt hele tiden og det kan føles som om man ikke kender sig selv. Du er velkommen til at ringe til BørneTelefonen, hvis du vil tale videre om det eller har flere spørgsmål. Nummeret er 116 111 og du er anonym, når du ringer ind.

Mange hilsner fra BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat