Brev

Jeg er bange for at være social

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Mange tak for dit brev til BørneBrevkassen, hvor du fortæller, at du er bange for at være sammen med andre mennesker på nær en nær veninde, som du føler dig tryg ved – Mon det er rigtig forstået..?

Du fortæller også, at du har svært ved at tale med dine veninder i telefonen, og at du f.eks. har svært ved at stille dig op foran dine klassekammerater og fremlægge forskelligt skolearbejde, men at du begynder at føle det pinligt, da du går i 8. klasse.

Jeg tænker ikke lige umiddelbart, at det er pinligt at have svært ved at stille sig op foran en større forsamling. Jeg ved fra mange andre børn og unge (og voksne), som jeg har talt med, at det er helt normalt at blive nervøs og utilpas...

Nogen mennesker har ingen problemer med det, mens andre (som du måske) føler det grænseoverskridende. Det ene er ikke mere rigtig end det andet.

Men det er nogen man kan arbejde med. Du kunne f.eks. prøve at skrive ned fordele og ulemper ved at være mere aktiv i timerne (række hånden op, fremlægge mv.). Hvad er det værste, der kan ske? Hvad er det bedste? Måske du også kunne overveje, hvordan dine lærere bedst kan støtte dig i at føle dig mere tryg i timerne. Måske I sammen kunne lave en aftale om, hvornår de tager dig (altså beder dig om at besvare spørgsmål), og hvornår de ikke gør. 

På den måde kunne du lidt efter lidt få nogen succesoplevelser og forhåbentlig opleve, at det ikke er farligt, eller at dine klassekammerater f.eks. ikke griner af dig (hvis det er det, du er bange for?). Kan du følge mig?

Når det er sagt, synes jeg faktisk, at du virker som en meget modig pige, der har turde at være åben og ærlig over for både dine veninder og AKT lærer omkring, det du synes er svært.

Og jeg synes også, at det lyder som om, at du har nogen rigtig dejlige veninder, der gerne vil dig, støtte dig og hjælpe dig. Det må være dejligt for dig at mærke.

Du skriver, at du aldrig har idræts tøj med til idrætstimerne, fordi du er bange for, hvad de andre tænker – dette til trods for, at det er et fag, du er glad for. Jeg tænker på, hvad det mon er, du er bange for. Er du mon bange for, at du er for tyk eller for tynd i forhold til de andre piger..? Eller har du måske nogen ar på kroppen, du er bange for at de andre piger skal få øje på? Eller måske er du bange for ikke at kunne gøre tingene godt nok?

Mon du kan prøve at vende tingene på hovedet (?) og forsøge at skrive de ting ned, som gør dig glad. F.eks. idræt, bytur med veninderne, dit lange flotte hår osv. Og måske skrive ned, hvad der skal til for, at du sætter pris på eller får gjort nogen af de ting...

For jeg tror nemlig, at alle unge piger på den ene eller anden måde har et ømt punkt, som de f.eks. i idrætstimerne har svært ved at vise. Måske du i din klasse ikke er alene om at have det sådan..? Måske det 'blot' kræver – selvom det er svært – at du bare springer ud i det.

I dit brev til mig fortæller du, også om flere mere alvorlige former for svigt, der er sket i dit liv. Du fortæller om, en alkoholiseret far og om trusler om selvmord fra hans side. Du fortæller om seksuelle overgreb (begået af din far?), vold (begået af din papfar), svigt fra din mors side, fordi hun måske ikke lytter til dig, forstår dig eller passer godt nok på dig. Reaktioner hos dig på det du har været udsat for som spiseforstyrrelse og selvskade.

Når jeg læser din historie kan jeg ikke lade være med at blive bekymret for dig, og jeg tænker, at du skal have noget hjælp og støtte til at blive tryg og glad. Hjælp til at få styr på de mange uacceptable ting du har været udsat for – ting som ikke er i orden, og som også er ulovlige (at du er blevet seksuelt misbrugt og at din papfar slår dig (også selvom det kun er sket en gang)).

Når børn og unge ikke trives derhjemme (og måske også i skolen) skal ens kommune hjælpe én. Men som barn eller ung kan det være svært at vide, hvordan man får eller tager kontakt til ens sagsbehandler på kommunen.

Tror du, at du kender en voksen, du har tillid til, og som vil støtte og hjælpe dig. En voksen der vil lytte til dig, og som måske vil tage med dig til møder i din kommune..? Det kan måske være din venindes mor, din AKT lærer eller måske en god nabo...

Jeg tænker nemlig, at mange af de ting, du har fortalt mig om kræver, at du får hjælp fra en voksen til at løse.

En mulighed kunne også være, at du fik hjælp fra Børns Vilkår. Vi har noget der hedder en bisidderordning. En børnebisidder er en voksen, som du kan stole på, og som ser tingene fra dit ståsted. Det er en voksen, der kender til børn og unges rettigheder og som kender lovgivningen - de vil kunne støtte dig og bl.a. tage med dig til møder i din kommune.

Måske det kunne være en mulighed for dig at tale med en af vores bisiddere..?

Du kan komme i kontakt med dem ved at ringe mandag-torsdag kl. 9-16 og fredag kl. 9-15 på 3555 5559. Du kan læse mere om Børns Vilkårs bisidderordning ved at trykke >her

Hvis du synes, det er en svær beslutning (?) kan det også være en mulighed, at du ringer til BørneTelefonen på 116 111 eller logger på UngeChatten og taler med én af vores dygtige rådgivere der. De vil både lytte til og hjælpe dig.

Mange kærlige hilsner

BørneBrevkassen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat