Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

humørsvingninger

hej,
jeg vil først gerne sige tak for denne mulighed i har givet til os der vil tale, men ikke har mulighed derhjemme. jeg er en pige på 15 år og går i 9. klasse. jeg er muslim, og jeg har aldrig haft nogle problemer med det, og har aldrig mødt andre som har været racistiske over for mig. mine forældre er meget åbne og slører aldrig sandheden. jeg føler at vi har et meget godt forhold til hinanden i forhold til alle andre jeg kender, der altid siger at deres forældre ikke forstår dem.
 
jeg har aldrig haft de typiske “teenager problemer” og jeg har heller ingen problemer med min krop. kort sagt har jeg et dejligt liv, og har altid været meget heldig. men på det sidste har jeg bemærket at jeg har meget kraftige humørsvingninger. jeg har haft dem hele mit liv og har ikke rigtigt tænkt over det så meget. jeg troede det bare var sådan alle havde det.

men min bror har tit kommenteret over at jeg nogle gange bare går ned og ser så trist ud og det påvirker hele min familie. det begyndte først at blive et problem da det begyndte at påvirke min indsats i skolen. det kunne ske at jeg bare midt i timen gik ned og blev helt deprimeret. som om alt mister farve og jeg bliver træt, langsom, pessimistisk, snapper efter alle der prøver at tale med mig og det gør bare ondt indeni.

jeg krøller mig bare sammen på stolen og lægger hovedet mellem benene og håber at det bare stopper. andre gange er jeg helt hyper og kreativ, som om verden bare er for langsom og jeg skal bare lave noget. for 2 uger siden havde jeg en fremlæggelse for og det gik helt fantastisk, jeg var helt motiveret og fik nye ideer hele tiden. intet gik mig på jeg lagde alt min tid på den opgave, også derhjemme, og fik 12. (hurrah) men lige efter var det som mit humør bare styrtede. og i de sidste 2 uger har jeg haft det sådan, det er den længste tid jeg har været nede nogensinde.
 
jeg kan ikke gå i skole, få mig selv til at gå udenfor eller bare ud af sengen. jeg har pjækket de sidste 2 uger og har bare utrolig skyldfølelse fordi vi er i 9 klasse og min forældre siger altid at det er den tid man skal tage sig sammen. jeg har altid haft gode karakterer og mine forældre er stolte af dem. jeg er så bange for at de skal opdage jeg ikke har været skole og at mine karaktere er blevet være. jeg vil ikke skuffe dem. jeg har snart ikke flere undskyldninger tilbage. og jeg ved bare ikke hvad jeg skal gøre. vær’ sød og hjælp mig!

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.
Tak for dit brev og for den klare fortælling om dit liv. Det er godt at høre, at du trives godt både i skolen og i familien.
Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for dig selv, og jeg tænker, at det er ekstra svært, fordi du ikke kan forstå, hvad der sker for dig. Derfor er det godt, at du skriver brev og beder om hjælp.
Du skriver, at du kender til at være meget humørsvingende, men at den tilstand, du oplever nu er værre og længere varende, end du før har prøvet. Du fortæller også, at du for nylig svingede fra at være fyldt med ideer og meget energisk til at være så energiforladt, at du ikke orker at stå ud af sengen og gå i skole.
Det får mig til at tænke, at du skal gå til din læge og fortælle ham/hende om, hvordan du har det.

Det sker for nogle unge, at de bliver ramt af depression, og jo hurtigere man kommer i behandling, jo hurtigere bliver man rask igen. Jeg kan slet ikke vide, om det er det, der er på spil for dig, måske er det noget andet. Men under alle omstændigheder, er det din læge, der ved at snakke med dig, kan vurdere, om du har brug for behandling.

Hvis du vil vide noget mere om psykisk sygdom, kan du måske have glæde af at kigge på www.tabu.dk Det er en hjemmeside, der bl.a. fortæller om unges symptomer på evt. psykisk sygdom.
Jeg vil lige fortælle dig, at du ikke behøver at skamme dig over, at du har det sådan lige nu. Det er ikke et spørgsmål om, at du bare skal tage dig sammen. Så selv om du nødigt vil skuffe dine forældre, synes jeg, at du skal overveje at fortælle dem, hvordan du har det. Du skriver, at de normalt er forstående forældre, så jeg tænker, at de nok også vil kunne forstå dig lige nu.
Hvis du synes, det er for svært, var det måske en idé, at du betror dig til din bror, så han kan hjælpe dig lidt med at få det sagt? Jeg tænker, at for dig selv vil det være en lettelse, at du ikke er helt alene med alle dine tanker. Det hjælper nemlig at tale om det.
Kærlig hilsen fra BørneBrevkassen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat