Brev

Giver snart op

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Tusind tak for dit brev, som giver rigtig meget mening! Jeg ved, at det ikke kun giver mening for mig, men også for mange andre unge.

Måske føler du, at du burde have meget store og gode grunde til at have det sådan, som du har det? Som du selv skriver, virker det som om, du lever det perfekte liv: Alle steder, du kigger hen, sker der noget godt. Du er på efterskole, og måske tænker du, at du burde have det så meget bedre end så mange andre – for hvad er det egentlig helt præcist, du går og er så ked af?

Men sådan noget som nedtrykthed, ensomhed og håbløshed kan komme af mange forskellige ting – og nogle gange kan det være rigtig svært at finde en grund til det. Man har måske en følelse af, at det bare kommer snigende. Derfor er der ikke noget mærkeligt i, at du har det, som du har det lige nu. Du behøver ikke at kunne pege på én stor grund, som kan forklare det hele.

Når man er 14 år som dig, er man tit godt i gang med puberteten – og dét i sig selv kan sætte gang i rigtig mange følelser og tanker. Når man kommer i pubterten begynder kroppen at udvikle sig, og forskellige hormoner rutsjer rundt i kroppen på én. De kan f.eks. gøre en meget trist, meget vred eller meget glad. Nogle gange kommer de store følelser lige efter hinanden: Ked af det, rasende og så glad igen.

Man kan også bare mest af alt føle sig nedtrykt – og måske “forkert”, usikker og utjekket. Når man har det sådan, er det allerbedste, man kan gøre, at snakke med nogen. Præcis som du allerede har prøvet – det er stærkt gået! Det lyder bare ikke som om, dine forældre helt har forstået, hvordan du egentlig har det?

Måske har de også tænkt, at det jo virker som om, alt burde være helt ok – fordi du har mulighed for at komme på efterskole, og fordi du har altid haft let ved at få venner. Så måske tror dine forældre, at det bare var en overgang?

Det er ikke altid, at man kan få ens forældre til at forstå, hvordan man har det, men det er virkelig godt, du prøvede. Men i stedet for at tale med dine forældre, kunne du så forestille dig, at du kunne snakke med en lærer på efterskolen? Selvom det kan virke lidt svært at skulle snakke med én, man måske ikke kender særlig godt endnu, kan det alligevel være rigtig godt at tale med en voksen, der er tæt på én i hverdagen – og især en voksen, der er vant til at være sammen med en masse unge mennesker.

Det vil helt sikkert ikke være første gang læreren har talt med én, der har følt sig meget ked af det. Læreren vil kunne hjælpe dig med at få det bedre – både med dig selv og på efterskolen. Måske kan læreren endda hjælpe dig med at tale med dine forældre, så de får en lidt bedre idé om, hvad du går igennem lige nu.

Det er i hvert fald rigtig vigtigt, at du kan tale med nogen, som kan støtte og forstå dig, for du er ikke forkert – og det er ikke din skyld, at du har det, som du har det lige nu. Det er ikke noget, man selv kan styre – heller ikke selvom man har fået lov til at komme på efterskole. Der er mange unge som får de samme tanker og følelser, når de starter et nyt sted med mange nye mennesker. Jeg gætter på, at der også er andre på din efterskole, der kan genkende det, som du står i nu.

Måske føler du, at du skylder dine forældre at være glad, fordi de har givet dig meget og hele tiden prøver at sørge for, at du skal have det godt? Men de fleste mennesker oplever perioder i livet, hvor man har det svært, og hvor man bare er trist – og det kan et efterskoleophold eller lignende ikke altid ændre på. Det kræver, at man får hjælp, og at man har nogen at snakke med.

Hvis du ikke helt ved, hvordan du skal få hul på samtalen med en lærer, kan du måske vise vedkommende det brev, du har sendt til os, sammen med  vores svar? I det brev forklarer du nemlig rigtig godt, hvordan du faktisk har det.

Hvis du ikke synes, at du kan tale med en lærer, må du meget gerne ringe eller smse til os på nummer 116 111 eller skrive til os på chatten. Vi vil gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvem du så kan snakke med, og hvordan du kan åbne samtalen.

Tusind tak for dit brev! Jeg tror på, du er klar til at tage næste skridt og tale med én tæt på dig – f.eks. en lærer på din efterskole, eller ringe til os.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

 

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat