Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Forvirret

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 14 år. 

Jeg tror, at alle forældre, der har teenagebørn siger sætningerne "du er ikke gammel nok til......" du er næsten voksen, så selvfølgelig kan du......" Det er to virkelig irriterende sætninger og jeg kan godt forstå, at du bliver forvirret over det. Lige på det her punkt, så tror jeg, forældre er svære at lave om på. Når man er 13-17 år, så er man hverken barn eller voksen, så det er en svær balancegang for forældrene og det er mega forvirrende for de unge mennesker. 

En ting du kan gøre, det er at tale om det, når dine forældre bruger sætningerne. Sig til dem, at du bliver forvirret over, at om morgen er du voksen, men om aftenen/natten er du et barn. Måske vil dine forældre kunne forstå din forvirring, hvis du sagde sådan. 

Når forældre siger sådan, så tror jeg det handler om mange ting. Om morgnen, så tror jeg det handler om, at du har en alder nu, hvor du selv kan sørge for, at komme i bad, tage tøj på spise morgenmad osv. Derfor mener din far måske, at du også må kunne stå op om morgenen uden han skal komme og vække dig flere gange. Det med at han bliver sur, det skyldes måske, at han selv er meget træt. Så hvis du kan, så se om du kan lade hans skældud gå ind i det ene øre og ud af det andet. Og øve dig i at komme ud af sengen eller sætte dig op, når der bliver kaldt første gang

Når det så gælder tidspunktet for, hvornår man skal være hjemme om aftenen, så er det straks noget helt andet. Her bliver forældre oftest meget bekymret, da det med at gå til fest og være ude om aftenen er noget nyt. Det med at stå op morgen har du gjort i 14 år, så det jo ikke noget nyt. Det er helt naturligt, at du har et bestemt tidspunkt som du skal være hjemme på, men jeg kan godt forstå, at du bliver forvirret over, om du er barn eller voksen. Sådan er det ofte i ungdomslivet, men det hjælper at få talt om det og blive mere klar på, hvad det handler om.

Jeg synes, at du skal fortælle din far det. Så kan det være, at han tænker lidt over, hvordan han formulere sig. 

Det er svært at være på én bestemt måde. Det er det fordi, at vi har mange forskellige sider af os selv. Jeg ser det faktisk som en god ting, at flere sider af ens personlighed kommer frem i forskellige fælleskaber.

Men hvis du f.eks. har lyst til at være mere som du er i sejlklubben henne i skolen, så skal du lægge mærke til, hvad det er, som du gør henne i klubben. Når du har tænkt over det, så vælg én ting ud, som du gerne vil tage med dig over i skolen. Så kan du have som mål, at du skal gøre mere af det, når du er  skole. Det kan f.eks. være at sige noget mere i timerne. Så kan du have som mål, at på en dag, så skal du sige noget minimum to gange i klasseundervisningen. Dette er bare et eksempel, det kan være, at det er noget helt andet, som du har i tankerne. 

Jeg håber, at det giver mening for dig. Selvom det kan virke forvirrende så er der intet unormalt, at have forskellige roller i forskellige fællesskaber.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat