Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Fandt cigaretter?!?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Tak for dit meget ærlige brev. Åh, hvor kan jeg godt forstå, at du har brug for ideer til, hvad du kan gøre.

Jeg vil starte med at sige til dig, at du deler din bekymring om rygning og kræft med mange andre unge, hvis forældre ryger og har været syge af kræft. Det siger jeg, fordi det måske er rart at vide for dig, at du ikke er helt alene i denne situation.

Det er så forståeligt, at du bekymrer dig om din mor. Det er er noget af det værste at skulle se sin mor syg igen – eller måske bare tanken om det. Når du finder cigaretter i din mors lomme, så minder det nok din krop om sygdom og fare. Din krop kan måske huske utrygheden, da din mor havde kræft sidst. Er det måske sådan, du har det….?

Jeg kan i hvert fald godt forstå, hvis fundet af cigaretter er virkeligt ubehageligt for dig. Du havde ikke tænkt på, at din mor røg – og slet ikke, når hun fortæller dig, hvor usundt det er.  Jeg kan godt forstå, at du ikke ved, hvad du skal gøre.

Du skriver, at du også er også bange for, hvad hun vil sige til, at du har kigget i hendes jakkelommer? Du skriver, at du godt vidste, at du ikke måtte kigge i din mors jakke.

Men du ville jo bare have fat i din mobil, som du troede lå i jakken – for der havde den ligget sidst….det tror jeg, at de fleste mennesker ville kunne forstå.

At fundet af cigaretter overrasker dig, fortæller mig, at du har tillid til din mor. Tillid i familien er så vigtigt.

Det er også vigtigt, at du kan føle tillid til, at din mor passer på sig selv. For i sidste ende, skal hun jo kunne passe på dig. I har brug for at finde tilliden til hinanden frem igen – men hvordan?

Jeg tænker, at det er supervigtigt, at du får talt med din mor. Måske kan det hjælpe dig at tænke på, at du har IKKE gjort noget meget forkert – for du ledte efter din telefon, der sidst havde ligget i frakken.

Tit kan tanken om at skulle tage hul på sådan en snak være meget værre end virkeligheden. Dette skriver jeg, fordi jeg håber, du holder fast i dit mod til at få den her ting snakket igennem med din mor.

Måske bliver din mor lige sur som en start. Men hvis du fortæller om din bekymring, tænker jeg, at hun må blive glad i hjertet over, at du på en måde passer på hende og bekymrer dig om hende.

Men faktisk er det hendes opgave, at passe på dig og få dig til at føle dig tryg – for hun er den voksne…

Hvis det er for svært at starte en samtale, kan du også starte med at skrive et brev til hende, hvor du forklarer, hvad du har fundet i hendes jakke og hvorfor. Brevet kan du slutte med at foreslå en dag, hvor I kan snakke om det.

På dagen kan du bruge dit brev og svaret til os at snakke ud fra. Det kan måske være rart som en støtte.

Håber, du kan bruge svaret. Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111 og snakke med de søde voksne, der sidder klar til at hjælpe.

De bedste hilsner fra BørneTelefonene dig tryg

 

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat