Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

En stor fed løgn

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige

Det er selvfølgelig ikke i orden at lyve. Og løgne kan få konsekvenser for andre. Men det kan man ikke forstå, når man er 6 år gammel. Derfor er det helt normalt, at et barn på 6 år lyver. Det gør alle små børn engang imellem. 

Du skal også vide, at det jo er meget normalt at have blærebetændelse som pige. Derfor kan jeg slet ikke forstå, at du blev sådan udspurgt at dine forældre og din læge. Jeg kan forestille mig, at du må have følt dig presset. Og så er det nemt at komme til at lyve. Børn vil nemlig rigtig gerne gøre det, de voksne beder om. Og du kunne nok mærke, at de gerne ville have et svar – og så fandt du på et. Du har ikke gjort noget forkert.

Derudover vil jeg også sige, at din bekymring for drengen, nok er blevet alt for stor. Du skriver ikke, hvor gammel drengen var, men at han gik i en klasse over dig. Jeg tænker derfor, at han nok har været en 8-9 år. 

Det er meget normalt for børn på den alder at udforske hinandens kroppe. Og nogle gange rører de også ved hinandens kønsorganer. Hvis nu at det var rigtigt, at en dengang ca. 8-årige dreng havde jagtet dig og rørt ved din tissekone, så underbukserne kom op i skeden, så ville han på grund af sin alder aldrig blive straffet for det. Måske har lærerne eller hans forældre sagt til ham, at han skal lade være med det. 

Hvis drengen var meget ældre end dig, så kan det have fået betydning for ham. Hvis han fx var over 15 år, så kunne han blive straffet for det. 

Derfor tænker jeg på, om din bekymring mon bunder i noget konkret? Altså, har du hørt, hvordan det er gået med ham sidenhen? Ved du, at han er blevet drillet eller skulle have fået en depression? Hvis han har, så behøver det jo slet ikke være din skyld og på grund af det, som skete dengang.

Men hvis du tænker, at du ved at fortælle, hvad der skete dengang, kan hjælpe ham, så synes jeg, du skal gøre det. For selvom du dermed afslører din løgn, så tror jeg det vil hjælpe ham og ikke mindst dig til at få fred. Forhåbentlig vil du også finde ud af, at dine bekymringer slet ikke har været alle tankerne værd.

Når man har stor skyldfølelse, kan det være rigtig godt at dele sine tanker med andre. Måske har du alligevel mod på at få talt med din mor, nu hvor jeg har fortalt dig, at du ikke har gjort noget forkert. Men bare har handlet som mange andre 6-årige ville have gjort i den situation. Du kunne jo vise hende dit brev og mit svar? 
Det kunne også være, at du kunne tale med din lærer. Eller en god venindes mor eller far. Så kunne I sammen finde ud af, om der overhovedet er grund til at være bekymret for drengen. 

Du har fået en vigtig lektie i livet, fordi du har mærket, hvilke konsekvenser løgne kan have for andre, men bestemt også for en selv. Men heldigvis tror jeg, du snart finder ud af, at du slet ikke havde grund til bekymring og derfor kan ånde lettet op. 

De varmeste hilsner

Børnetelefonen   

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat