Brev

angst og selvmord

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære pige på 13 år

Tak for dit brev. Godt, at du har haft modet til at skrive herind for at finde hjælp til alle de ting, som dit hoved flyder over med – stærkt gået! Med alt det, som du oplever i dit liv lige nu, kan jeg virkelig godt forstå, at det ikke er nemt at være dig lige nu.

Først i dit brev, fortæller du, at i et år har der været nogle problemer. Det gør det ved dig er, at du oplever angst for skolen og græder hver morgen inde du tager afsted, har kvalme ved tanken om mad, har haft tanker om selvmord og gjort skade på dig selv. Der har været sagsbehandler ind over, men der er ikke kommet nogen løsning ud af det, og du fortæller tilmed, at dine lærer ikke vil lytte til dig.

Sikke du kæmper for at finde nogle løsninger på dine problemer, men den kamp skal du selvfølgelig ikke være alene om. Faktisk er det sådan, at jo mere vi taler om vores problemer og udfordringer, desto bedre bliver vi til at håndtere dem! Det samme gælder for vores tanker. Du fortæller selv, at du ikke er meget for at snakke om dine problemer men det giver dig måske også en følelse af ensomhed, kan du genkende det?

Her i BørneTelefonen hører vi tit fra andre unge og børn, som har mange tanker og følelser omkring præcis det, som er svært for dig lige nu, så du er ikke alene.

Du oplever en angstfølelse for skolen lige nu. Hvad den komme af, skriver du ikke noget om, men den efterfølges af selvskade, madlede og tanker om selvmord.

Ofte kan føles som en lettelse at gøre skade på sig selv, ligesom det kan være en forløsning, blot at planlægge sit selvmord. Den lettelse er dog kortvarig, fordi man bagefter ikke har løst sine problemer, for de er der stadig. Men egentligt handler den lettelse om, at man bliver afledt fra de ting, der er svære.

Ens tanker er beskæftiget med noget andet end det, der gør ondt. Det kan være både sårbart og grænseoverskridende, at åbne op, men jeg fornemmer at du har et ønske om at ændre dit liv, og heldigvis er det ikke umuligt. Jeg vil huske at sige, at der også kan være mange gode ting ved at have mange tanker. For det kan betyde at man er god at snakke med, fordi man har tænkt over tingene. Man lærer også meget om både sig selv og andre, når man tænker. Men at lære at ens tanker ikke fylder for meget, er noget man skal øve sig på.

Jeg tænker, at man kan sammenligne det med en muskel, som der skal trænes, for at den bliver stærk. I starten, når den er utrænet, kan det være svært, altså at slippe tankerne, men det bliver bedre jo stærkere den bliver.

Derfor ser jeg følgende ting, der kan gøres nu.

Kontakt en person du har tillid til. Jeg læser det som om, at du har forsøgt at række ud til nogen, heriblandt dine lærere. Men du oplever, at de ikke lytter til dig. Nu ved jeg ikke hvad der præcis er problemerne i skolen, men det er en del af hans eller hendes job, at hjælpe dig til at trives og føle dig tryg i skolen, så du har ret til hjælp – og de har pligt til at forsøge at hjælpe.

De fleste lærer forsøger at gøre deres bedste for det, men deres hverdag kan være meget travl, også kan det være svært at være helt nærværende, når du har behov for at de skal lytte. Og det kræver selvfølgelig også at de bliver bevidst om, at der er et behov for at finde brugbare løsninger.

Har du mon modet på at prøve igen?

Jeg tænker, at der først og fremmest, skal være mulighed for en rolig stund med dig, for at I kan snakke frit – så er det måske også bedre mulighed for, at du kan få en bedre tillid. Jeg fornemmer nemlig, at netop din tillid til at åbne op, måske ikke er den største til de nuværende lærer, som du har haft kontakt med. Er det mon rigtigt? Men kunne der mon være bare én af de lærer, som virker mere tillidsfuld end andre? Du kan måske fortælle, at du har brug for et møde, hvor I taler om det, som der sker lige nu.

Det gode ved denne mulighed er, at læreren så har endnu et forsøg på, at gøre det bedre for dig – også kan I sammen finde den bedste løsning. Hvad siger du til det? Hvis det er svært at forestille dig, at bare tale frit, kan du skrive ned på et stykke papir, også snakke ud fra det.

Det kan også være en anden voksen, som du har tillid til. En venindes mor, et familiemedlem eller en helt tredje. Den voksen kan måske åbne op for en god snak med dine lærer? Måske kan du også bruge den voksen til, at fortælle lidt mere om de tanker, som fylder omkring selvskade, madlede og selvmord. Hvad der ellers gør ondt i øjeblikket. Det vigtigste er, at du skal overveje/finde det, som du mon tænker kan være bedst for dig. Tillid er nøgleordet!

Tag fat i kommunen igen.  Du har fortalt, at mødet med din sagsbehandler (måske flere personer i kommunen) ikke har været særligt gavnligt. Men det kan stadig være en god mulighed at tage fat i ham/hende/de personer igen, fordi ham/hende/de har altså en mulighed for, at du kan få den hjælp, som du kunne have brug for, når det drejer sig om andre ting udover skolen. I den forbindelse vil jeg også gerne fortælle dig om muligheden for at få det, vi kalder en bisidder igennem Børns Vilkår. Bisidderen kan gå med dig for at støtte dig og hjælpe dig med at få sagt de ting, som du synes er vigtige, når du går til møder i kommunen. Du kan læse mere her

Links til inspiration

Der findes en forening, der hedder LMSOS. De beskæftiger sig med netop selvskade men også spiseforstyrrelser og andre lignende ting. Så måske kan du finde lidt inspiration

Fortælle når noget er svært

Gode råd om angst

Jeg håber, at du kan prøve de ting af, som giver mest mening for dig,. Du får lige de varmeste kram med på vejen.

Hvis du har brug for at tale mere med os, er du også meget velkommen til at logge på vores chat her på hjemmesiden og chatte med en af vores rådgivere, sms’e eller ringe til Børnetelefonen på 116 111. Du kan stadig være anonym men hvis man benytter bisidder, skal man opgive sit navn og andre informationer – så kan vi hjælpe dig bedst muligt.

De kærligste hilsner BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat