Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Alt skal ud

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Mange tak for dit brev til BørneBrevkassen. Du skriver, at du har brug for nogen kommentarer til dit brev eller aller helst nogen løsninger... Jeg vil prøve at gøre begge dele.

Du fortæller, at du har røget smøger det sidste års tid, men at du nu er stoppet, og du fortæller også, at du ryger hash ca. 1 gang hver eller hver anden uge, men at du gerne vil stoppe - mon det er rigtig forstået..?

Jeg synes, det er super sejt og flot af dig, at du er stoppet med at ryge smøger - især når man ved, hvor svært det kan være at holde op, da rygning jo er stærkt vanedannende. Det får mig til at tænke på, om du mon "bare" holdt op af dig selv (motiveret af din egen lyst og styrke), eller om du fik nogen form for hjælp f.eks. nikotinplastre/tyggegummi mv.?

Jeg tænker nemlig, at du måske kan bruge nogle af de erfaringer, du lige har gjort dig, da du stoppede med at ryge smøger..? Tror du, at det kunne være en mulighed..?

Når du fik trang til en smøg, hvad gjorde du så? Tog du et bad? Spiste en gulerod? Gik en tur? Spillede klaver? Måske ... når du får trangen til at ryge hash, at du kan gøre nogen af de samme ting?

En mulighed kunne også være, at du tager en snak med din bedste ven omkring dit ønske med at stoppe med at ryge hash. Måske han ikke kender historien om din storebror, og måske han ikke ved, at du på den ene side overvejer at droppe ham som ven (pga. hashen?), men på den anden side gerne vil beholde ham som ven, da han er god at tale med og god til at få dig op af de sorteste huller..?

Nogen gange er det nemlig sådan blandt mennesker, at man "bare" gør som man plejer, når man er sammen, da man måske ikke helt kender til, hvad den anden tænker, føler eller ønsker. Det jeg prøver at sige til dig er, at du måske skulle overveje at fortælle din ven, at du ønsker at droppe hashen, men at du har brug for hans støtte og hjælp til det. Måske du kunne bede ham om at lade være med at ryge hash, når I er sammen? Og måske du kunne bede ham om at pakke hashen væk, mens du er hjemme hos ham f.eks., så I ikke bliver fristet..?

Du fortæller, at du ikke rigtig har nogen venner på din skole, og at du er nervøs for at dit sociale (liv) bliver det samme, når du starter på gymnasium (som du egentlig glæder dig til). Jeg bliver nysgerrig på, om du skal starte i gymnasium med nogen fra din folkeskole, eller om du skal starte i en anden by eller bydel, hvor du måske ikke kender nogen?

Om det er det ene eller det andet - kræver det altid en ekstra indsats af én selv, når man skal starte i nye sammenhænge, hvor man måske ikke kender så mange. Jeg ved, det kan være svært og måske lyde en smule floskel agtigt... Men jeg tænker, at du måske "bare" skal prøve at være dig selv. Sige ja til invitationer, komme med forslag til, hvad du sammen med din nye gymnasie klasse kan lave for at lære hinanden bedre at kende.

Det kan jo være alt lige fra en hyttetur til en fest til en gang rundbold i parken... En mulighed kunne også være, at du finder ud af, at du kan følges med nogen af de andre om morgenen eller om eftermiddagen. Måske I bor i nærheden af hinanden...

Du skriver, at du er "anderledes" (jeg ved ikke helt, hvad du mener med det: Holdninger? Tøjstil? Fritidsinteresser? Seksualitet?)... Men jeg tænker, at du skal tænke det som en styrke frem for en barriere... Måske du skulle prøve at tænke dig selv, som DIG, og ikke som om at du er anderledes. Mon du kan følge mig..?

Jeg tror på, at jo ældre man bliver (fra barn til ung til voksen), jo større sikkerhed får man i at mærke efter, hvem man er, hvad man står for, hvad man føler osv. I teenageårene kan det være svært at skille sig ud ved f.eks. at have en markant anderledes holdning end ens klassekammerater, da der i de fleste skoleklasser er en bestemt kultur eller norm for, hvordan man skal være, eller hvordan man ikke skal være.

Jeg tænker, at det bliver nemmere (også i gymnasietiden) at føle sig "anderledes", bl.a. fordi I alle (dem du skal gå i klasse med) skal skabe en ny kultur og norm for, hvordan I skal være sammen. Alt kan være ok, da der ikke er noget, der er rigtig eller forkert...

Du fortæller, at du er biseksuel, og at du for 9 måneder siden mødte en pige på nettet, som du har forelsket dig i, men som ikke gengælder dine følelser. Jeg kan godt forstå, hvis du føler dig forvirret over hendes signaler, især når hun, da I mødtes, lagde op til fysisk berøring og kys.

Mon du har mod på at fortælle hende, at det forvirrer dig..? Måske du kunne ringe til hende eller skrive... Måske hun har en god forklaring på, at hun ikke vil involvere sig... Måske hun ikke er til piger? Måske hun synes, afstanden mellem jer er for stor? Måske hun har en kæreste i forvejen?

Jeg tænker,  at for at du kan få ro i sindet og evt. komme videre (måske forelske dig i andre), at det ville være en god idé at få en snak med hende, så du ikke blot går og venter eller føler dig forkert og ulykkelig.

Du er meget velkommen til at ringe eller SMS'e til BørneTelefonen på 116 111 eller at logge på UngeChatten, hvis du har brug for at tale lidt mere med en af vores rådgivere der.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat