Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

13 år, Og stjålet.

Hej brevkassen,

idag var Første gang mig Og min veninde stjal. Vi stjal I Nike, Og blev opdaget.

Jeg var Så ked af det, Og forstod slet ikke Hvorfor jeg gjorde det.

Jeg har aldrig nogensinde stjålet noget før idag.

Hvad sker Der fremadrettet, kan man slet ikke få jobs, er ens liv ødelagt? Ville jeg meget gerne hvide….

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, at du er ked af det. Det er ikke rart at gøre noget, som man ikke kan forstå, man kunne finde på at gøre. Men indimellem sker det, at man gør noget dumt. Selvom det kan føles rigtig surt, tror jeg, at du lærer noget af oplevelsen. Måske er det netop det, der skulle til, så det ikke er noget, du gør igen en anden gang?!

I dit brev spørger du, hvad der sker i fremtiden. Det afhænger af nogle forskellige ting. At blive opdaget er ikke lig med, at det blev anmeldt til politiet. Hvis det er blevet anmeldt, vil politiet for det meste komme og tale med dig. 

Da du er under 15 år (det man kalder den kriminelle lavalder) kommer det ikke til at stå i din straffeattest. En straffeattest er et stykke papir, hvor der står, hvis man har gjort noget kriminelt. Nogle arbejdspladser kræver at se ens straffeattest, før de vil ansætte en. 

Man siger, at man har en plettet straffeattest, hvis der står på den, at man har gjort noget ulovligt. Og en plettet straffeattest kan i værste fald betyde, at man ikke kan få det job, som man gerne vil, når man bliver ældre. 

Hvis man er under 15 år, kan politiet vælge at kontakte kommunen, der så undersøger, hvordan man har det derhjemme. Nogle børn stjæler nemlig, fordi de har det svært derhjemme. Andre børn kommer til at stjæle, fordi de glemte at tænke sig om. 

At gøre noget kriminelt kan selvfølgelig også betyde, at man skal betale en bøde eller ved alvorlig kriminalitet kan det betyde, at man skal i fængsel. Men så skal man altså være over 15 år. 

Jeg synes, du skal overveje at tale med en voksen om tyveriet. Du har måske allerede talt med dine forældre om det? Måske blev de sure? Det er nemlig tit den måde, som voksne reagerer på, hvis de hører, man har stjålet. 

Men du ved godt, at det var dumt. Derfor har du sikkert mest brug for at tale om dine tanker om det, der skete? På den måde kan man også blive klogere på sig selv og lære, at det ikke er noget, man skal gøre igen. Mon du har lyst til at tage sådan en snak med dine forældre eller måske en anden voksen? 

Det er i hvert fald en idé, du kan tænker over. Du kan også overveje at skrive dine tanker ned i et brev? Eller at vise dine forældre dit brev og mit svar?

Jeg håber, du husker at passe godt på dig selv og siger nej, hvis du oplever, at der er nogen, der forsøger at lokke dig til noget, du ikke har lyst til. Det kan altid bedst betale sig at sige nej, når man mærker, at noget er forkert at gøre. 

Gode hilsner
BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat