Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skal jeg fortælle hende det?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige

Det er bare aldrig rart med bagtaleri, og man kan blive så ked af det, når det går ud over én selv eller nogen, man kender. Derfor kan jeg også rigtig godt forstå, at du bliver i tvivl om, du skal fortælle det til din veninde.

Det er svært at svare på, om det er en god ide at fortælle hende det. På den ene side, så vil det nok gøre hende rigtig ked af det. Og hvad vil hun få ud af at vide det? På den anden side, så er du måske bange for, at din veninde bliver såret over, at du ved det, men ikke har sagt det til hende?

Det er dig, der kender din veninde bedst - og derfor bedst kan vurdere, hvad hun vil foretrække. Tal eventuelt med din anden veninde om det - så I sammen kan finde ud af, om I vil sige det. Tænk også over hvordan I vil sige det, hvis I vælger at fortælle hende det. Men også hvad I vil sige, hvis I vælger ikke at sige det - og hun så finder ud af det. Du kan jo altid vælge at vise hende dette brev og mit svar - så ved hun i hvert fald, at du har tænkt meget over det, og slet ikke er ligeglad.

Uanset hvad du vælger, så tænker jeg dog, at det nok vil være bedst at sige det til din lærer. Det vil nemlig være godt at få nogle af de voksne til at stoppe det bagtaleri, som foregår bag din venindes ryg.

Du kan for eksempel fortælle din lærer, at du har hørt, at der bliver talt om din veninde, og at de snakker om, at hun bliver særbehandlet. Din lærer har ansvaret for, at alle i klassen har det godt, og at der er rart at være. Hvis der bliver bagtalt i din klasse, så skaber det utryghed for alle. Derfor vil det være godt, at din lærer får det at vide, så han/hun kan gøre noget ved det.

Udover at sige det til din lærer, kan du også tænke over, hvad du kan sige for at forsvare din veninde, hvis du selv hører, at hun eller andre bliver bagtalt. Du kan for eksempel sige, at du synes, at det er tarveligt at bagtale. Du kan også sige til dem, at særbehandling slet ikke behøver at være nogen dårlig ting. For at alle kan være lige og have det lige godt, så er man nemlig nødt til at behandle folk forskelligt – ligesom med din veninde. Du kan også sige noget helt andet, som du selv finder på.

Hvis det er svært for dig at snakke med din lærer, kan du overveje at fortælle om det til dine forældre. Så kan de måske hjælpe dig med at fortælle det til din lærer.

Jeg får sådan lyst til at fortælle dig, at jeg synes, at du lyder som en rigtig god veninde. Du bekymrer dig om din veninde, og du ønsker at være loyal overfor hende og håndtere situationen på en god måde. Jeg synes, at det er superflot af dig, at du skriver herind til BørneTelefonen og beder om hjælp. Jeg håber, at du kan bruge mit svar, så i kan få stoppet bagtaleriet, så din veninde ikke bliver ked af det.

Kærlig hilsen BørneTelefonen
 

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat