Brev

Øgenavne

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Tak for dit brev. Det bare så godt, at du har haft mod til at skrive ind til os og fortælle om det, du oplever på din nye skole.

Det lyder rigtigt ubehageligt, det du har været udsat for. Alle børn og unge har brug for og ret til at føle sig trygge og accepterede, og derfor kan jeg godt forstå, hvis du synes, det er svært at være dig lige nu.

Det du er udsat for er mobning. Du skal vide, at det ikke er dig, der er noget galt med – men det fællesskab, som du er en del af, der ikke fungerer, som det skal. Det er usundt, ikke kun for dig – men for alle i det. Det betyder også, at havde du ikke været der, så var mobningen bare gået ud over en anden. Derfor skal det stoppes med det samme.

Det varmer mit hjerte, at der var en af drengene, der gav dig high five som et tegn på, at de gik over stregen med deres mobning, som du så fint beskriver. Også selvom det ikke retfærdiggør hans opførsel!

Det er i forvejen en stor omvæltning og hårdt at skifte skole. Måske din lærer godt er opmærksom på det, og I taler lidt om det? Ellers synes jeg at du skal spørge om I lige kan tale sammen i 10 min. om din opstart. Her ville det være rigtig oplagt at fortælle om det der foregår.

Hvordan ville det være for dig at snakke med din lærer om, hvordan du har det og bede læreren om hjælp til at få det stoppet? Det kunne læreren gøre ved at lave et tema i klassen om, hvordan man behandler hinanden. Det behøver ikke at handle om dig, men mere hvad er det for en kultur, vi har i klassen.

Du skal derfor ikke se på det som “barnligt” at du taler højt om det der sker. Tværtimod vil det være en kæmpe hjælp for hele klassen, at du tør åbne op om det.

Tit er der flere i klassen, der har det dårligt, når nogen bliver mobbet og ikke trives. Men de har ikke det samme mod som dig til at bede om hjælp. Det handler om kulturen i klassen, og skolen har ansvaret for, at der er plads til alle. Det er vigtigt læreren ved besked om, at der er et problem, for at de kan gøre noget.

Hvis det er for svært for dig at snakke med din lærer alene, er der måske en voksen, du kan få til at hjælpe dig med at få snakket med din lærer. Kender dine forældre noget til det? Taler I om hvordan det er at gå i den nye klasse?

Du kan bruge dit brev og svaret til os som en støtte, når du skal tage det næste skridt mod hjælp.

Det kan måske også hjælpe dig at besøge vores hjemmeside, hvor du kan få råd eller læse breve fra andre børn, der oplever eller har oplevet at blive mobbet. Du kan komme direkte derind, hvis du bruger det her link: Mobning. 

Ved at skrive herind, har du allerede vist stor mod.  Husk på, at mobning aldrig er okay, og at det aldrig er din skyld, at du bliver mobbet. Det er lærerens ansvar. Jeg håber bare du vil bruge det mod du allerede har vist ved at skrive herind, til at få talt med din lærer, så hele klassen kan få et bedre fællesskab.

Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor der sidder voksne klar til at snakke med dig.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen.

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat