Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mobning og selvskade

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige
Tak for dit brev, jeg er ked af, at du har måttet vente så længe på svaret, men vi har været ramt af sygdom her i BørneBrevkassen.

Når jeg læser dit brev, bliver jeg virkelig både vred og forarget over, at du har gået i skole i så mange år, uden at det er lykkedes for de voksne omkring dig, at få stoppet mobningen. Jeg kender jo ikke detaljerne, og det kan sagtens være, at de har gjort deres bedste ... - Men i hvert fald, så har det jo ikke været godt nok, - for det er helt urimeligt, at du i hele dit skoleforløb er blevet holdt uden for fællesskabet...

Det er rigtig godt at høre, at du faktisk har gode venner, som gerne vil støtte dig, men meget trist, at du stadig bliver udsat for hån og nedgørende bemærkninger...

Selvom jeg ikke kender dig, er jeg alligevel meget enig med dine venner, når de siger til dig, at du er normal og sød. Jeg tror, de har helt ret i, at de andre ikke vil lære dig at kende og se den søde pige du er, fordi de er bange. (Men jeg forstår godt, at du undrer dig og sikkert tænker, at de jo ikke har nogen grund til at være bange, da det jo er dig, det går ud over.)

Jeg vil gerne prøve at forklare det lidt nærmere...
 
Mobbeforskere har fundet ud af, at mobning opstår, hvis man er i en gruppe, hvor mange er usikre på, om der er plads til dem i fællesskabet. Vi mennesker er nemlig "flokdyr", og det betyder, at vi har brug for at føle os som en del af gruppen, for at vi kan trives...

Så hvis mange går og er nervøse for, om de nu kan blive accepterede af de andre; så opstår der frygt for at blive udelukket fra gruppen. Den frygt er så ubehagelig, at nogen finder sammen i et fælleskab, hvor det, man har til fælles, er at holde andre udenfor/ genere andre. Nogen gange går det ud over en enkelt person, andre gange er det lidt forskelligt, hvem der mobbes/ udelukkes.

Men det bliver ikke noget rart fælleskab at være i, (heller ikke for dem, der mobber) for hele tiden lurer frygten for at træde ved siden af og blive udsat for de andres foragt... Med andre ord: Alle er bange, fordi stemningen i gruppen er så dårlig og fordi ingen kan vide sig sikre på, hvem der næste gang lægges for had...

Giver det mening for dig?

Men selv hvis det giver mening, så løser det jo ikke dit problem lige nu. En anden ting, som mobbeforskerne har fundet ud af er, at de voksne skal på banen, hvis fællesskabet skal repareres. Jeg vil derfor foreslå dig, at du viser dine forældre en forkortet udgave af dit brev til BørneBrevkassen (hvor du sletter det med, at du har cuttet og har haft tanker om selvmord) samt en forkortet udgave af vores svar (hvor du lige klipper dette afsnit ud), så de kan se, at de er nødt til at få skolen til at forstå, at det her ikke går!

Jeg vil foreslå, at dine forældrer hurtigst muligt tager kontakt til din klasselærer samt til skolens ledelse, så der kan blive lagt en plan for, hvordan man MED DET SAMME vil arbejde for at ændre klassens dårlige trivsel. Hvis dine forældre er i tvivl om, hvordan de kan hjælpe dig, så bed dem evt. om at ringe til ForældreTelefonen på 35 55 55 57, hvor de kan tale anonymt med en rådgiver.

I Børns Vilkår har vi i øvrigt også en en skoletjeneste, der (mod betaling) tager ud på skoler og laver trivselsforløb for klasser, hvor fælleskabet ikke fungerer godt. Måske kunne det være en mulig løsning for din klasse? Det kan de voksne omkring dig undersøge mere om, ved at læse på www.bornsvilkar.dk.

Jeg håber, du har mod på det - ellers så prøv evt. i første omgang at ringe til BørneTelefonen på 116 111 og tag en snak med en af rådgiverne om, hvad du tænker om svaret og om, hvad der ellers kunne være af muligheder...

Jeg kryder alle fingre for dig...
Knus og kram fra BørneBrevkassen

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat