Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mobning

Der er så mange som siger jeg er underlig

og når jeg griner så gider mine veninder ikke og grine med

og når det er i skolen man skal være to og to sammen er der aldrig nogen som gider mig

det med at få afvide hele tiden at man er så underlig du den underligste jeg kender det rammer eller så noget hvad snakker hun om hun er underlig det rammer så meget på mig

jeg græder tit inden jeg skal sove

hvad skal jeg gøre

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Du er ikke underlig, du er unik.

Du skal have tusind tak for at skrive herind til BørneBrevkassen. Jeg kan rigtig godt forstå, at det rammer dig at få af vide at du er underlig, for hvad betyder det? De personer der siger at du er underlig, ved sikkert heller ikke hvad det betyder, for ellers havde de vel været mere konkrete.

De fleste mennesker vil helst ikke skille sig ud fra andre, det skaber usikkerhed og utryghed, så vi gør vores bedste for at være ligesom alle andre. Det gør vi fordi vi tror, at det er den bedste måde at blive accepteret på. Dette gælder også for dine venner.

Vi vokser op med, at vi skal ligne de andre, vi får det af vide hele tiden når vi bliver vurderet, i skolen, til aktiviteter og tit også derhjemme, derfor har vi meget svært ved at se det anderledes, det underlige - det unikke som noget godt. Men vi er alle forskellige. Når man er ung, lige som I er, så er man i fuld gang med at finde ud af hvem man er - og hvem man gerne vil være. Der er mange ting man skal tage stilling til omkring skolen, vennerne, kærester. Mange bliver meget kritiske, både overfor sig selv, men bestemt også over for andre. Jeg er sikker på, at rigtig mange unge kan genkende det du beskriver omkring det at føle sig anderledes og få af vide at man er anderledes.

Hvorfor siger jeg nu alt dette til dig? Det gør jeg fordi jeg gerne vil lægge fokus på dig som unik, og jeg vil prøve at fortælle lidt om hvorfor jeg synes du er unik.

Når folk får af vide, at de er underlige, er det tit fordi de gør tingene lidt anderledes end flertallet. Måske griner man lidt højere, måske laver man anderledes jokes, måske glædes man højlydt over noget de andre ikke kan forstå. Man skiller sig ud fra de andre, man vover lidt mere at være sig selv. Når noget eller nogen vurderes højt og positivt, så er det fordi det er noget særligt... 

Prøv fx at tænke på nogle af de mennesker, du ser mest op til eller der inspirerer dig mest. Er det netop ikke, fordi de er anderledes på deres egen måde? Måske kunne du få øje på områder hvor du er helt din egen, måske kunne du begynde at lægge mærke til andres unikke områder af deres personlighed. Det er bedre at lede efter positive ting frem for negative.

Du skriver, at du ofte får af vide at du er underlig, det kan jeg godt forstå ikke er rart at få af vide. Det lyder til, at der er nogen som har fået øje på noget særligt hos dig, og har vendt det til noget negativt. Det kan være fordi, at de bliver utrygge og usikre på sig selv - fordi det unikke udfordre deres egen plads i fællesskabet...fordi de andre helst vil ligne hinanden, og ikke risikere at skille sig ud. Mon du kan følge mig i det?  Når det er sådan i en klasse, så er det fordi at eleverne er bange for selv at blive holdt udenfor, og det er tegn på at hele klassen har brug for hjælp til at få det godt sammen. Så det bliver ok, at være unik - at tilføje fællesskabet noget særligt.

Jeg syntes bestemt, at du skal tale med din lærer (gerne sammen med dine forældre) - fordi det er lærerens opgave at sørge for at der er et godt sammenhold i klassen og at alle behandler hinanden godt. Du kan eventuelt sige det til læreren, og samtidig give din lærer dette link  http://www.sammenmodmobning.dk . Her kan man finde gode trivselsøvelser som læreren kan lave med hele klassen, her er også en video som læreren kan vise, i videoen viser nogle unge hvor hårdt det er at blive holdt udenfor. Videoen hedder ”glem mig nu”.

Hvis din lærer ikke tager dig alvorligt, kan du vise læreren dette brev. Det er så vigtigt, at du har det godt i klassen. Din lærer kan også kikke på Børns Vilkårs hjemmeside, der kan din lærer læse mere om trivsel i klassen. Din lærer er også meget velkommen til at ringe herind til vores FagTelefon på 35555558.

Du er selvfølgelig også meget velkommen til at ringe herind og snakke med vores søde rådgivere på 116 111.

Kærlig hilsen

BørneBrevkassen

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat