Brev

Mister jeg hende?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Du spørger i brevet, om du skal fortælle din fantastiske veninde om dine tidligere selvmordstanker. Det synes jeg, du skal. Der er flere gode grunde til det. Bl.a. kan dine erfaringer bruges, for de viser, at tankerne kan forsvinde igen. Og samtidig viser du din veninde, at du tager hende seriøst. At du er der for hende - og når man har det svært, er det så vigtigt at vide, at man ikke er alene. 

Der er desværre mange, der bare siger ”ej, du har da intet at være ked af” - og det er sjældent det, man har brug for at høre, når man deler noget meget privat. Fx selvmordstanker. Det er tanker, der altid skal tages alvorligt. Derfor har man brug for en, der stiller spørgsmål. Og ikke mindst en, der gider at lytte. Men da selvmordstanker også er noget meget alvorligt, bør du og din veninde sikre jer, at der er en voksen, der får at vide, hvordan din veninde har det. Det er ikke dit ansvar at sørge for, at hun får det godt - det er altid de voksnes. 

Men du kan måske starte en snak med din veninde, hvor du siger, at du har tænkt meget på det, hun har fotalt dig om hendes selvmordstanker, og at du faktisk gerne vil fortælle hende, at du også engang har haft sådan nogle tanker. Men at du slet ikke turde at fortælle det. Derfor kan du sige, at du synes, hun er meget modig, fordi hun tør sige, hvordan hun rigtig har det. Måske kan du også fortælle hende, hvad du ville ønske, at dine veninder havde gjort for dig (hvis de havde vidst det) og så bagefter spørge hende, hvordan hun helst vil have, at du hjælper hende. Mon det kunne være en ide?

Hvis hun ikke har fortalt det til en voksen, kan du måske hjælpe hende med at få det sagt? I kan måske endda planlægge, hvem der skal have det at vide - og hvordan I vil fortælle det. Du nævner, at tankerne skyldes en pige fra klassen, og derfor netop tænker jeg også, at det er vigtigt, at jeres lærer får at vide, hvordan hende pigen behandler jer. For det skal stoppes nu - og det kræver, at de voksne ved, hvordan du og din veninde har det. 

Afslutningsvis vil jeg bare sige, at din veninde er enorm heldig - tænk at have sådan en betænktsom veninde som dig. 

De bedste hilsner til jer.
Fra BørneTelefonen 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat