Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min veninde vil dræbe sig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for din veninde. Det lyder som en meget alvorlig situation, hun befinder sig i. Og den skal hun have hjælp til at klare.

Ud fra det, du fortæller, vil jeg sige, at din venindes situation kræver voksenhjælp. Dels fordi, det der foregår skal stoppes, og dels fordi jeg kan forstå på din overskrift, at din veninde tænker på at begå selvmord.

Det kan forældrene og skolen gøre:
Når man står i den type situation, som du beskriver, så er det vigtigt, at både ens forældre og ens klasselærer hjælper. Og det betyder, at de skal have at vide, hvad der foregår.
Derudover kunne det også tyde på, at en AKT-lærer og skolepsykologen skal ind over.

Forældrene og klasselæreren kan sikre, at der gøres noget ved problemet, og at der bliver taget hånd om din veninde, så hun kan få det bedre.

AKT-læreren kan sammen med klasselæreren hjælpe hele klassen, for det er tydeligt, at der er noget, der ikke fungerer i den klasse.
AKT-læreren kan også tage individuelle samtaler med din veninde og hjælpe med at finde ud af, hvad der skal gøres, for at hun kan få det bedre.

Skolepsykologen kan også tage samtaler med din veninde og hjælpe hende med de mørke tanker, du fortæller, at hun har - og ikke mindst med at takle og komme over de oplevelser, hun har været udsat for af sine klassekammerater.

Det kan DU gøre
1. Det vigtigste er, at du er der for hende, at hun ved, at hun har dig, at du holder af hende, lytter til hende, spørger til hende og at hun kan stole på dig. Og det klarer du allerede rigtig flot.

2. Derudover vil jeg foreslå dig, at du taler med hende om indholdet af dette svar. Du kan eventuelt vise hende svaret, så hun kan se, at hendes situation tages alvorligt.

3. Du kan foreslå hende at tage kontakt til BørneTelefonen; enten ved at ringe eller chatte eller sms'e. Det er gratis, og hun er anonym. Her vil hun kunne få en snak med en rådgiver; altså en voksen med erfaring omkring hendes situation. Så kan hun få talt ud om det, og hun kan sammen med rådgiveren finde ud af, hvad der vil være bedst for hende at gøre for at få hjælp.

Jeg håber, at du kan bruge dette svar, og jeg håber, at din veninde kommer ud af den situation, hun står i.

Kærlig Hilsen
BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat