Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min lillesøster bliver “mobbet”

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære storesøster,
Det første jeg tænker på, når jeg læser dit brev er, at din lillesøster er heldig. Heldig at hun har en storesøster som dig - som holder af hende, bekymrer sig for hende, gerne vil hjælpe hende osv. Det er ikke alle børn, der har sådan en god og kærlig storesøster.

Du fortæller, at din lillesøster altid har været meget vellidt ("den populære") af de andre i klassekammerater, men at hun nu bliver mobbet af en ny pige, der er startet i hendes klasse, og at din lillesøster efterhånden bruger alle sine frikvarterer på toiletterne for at undgå, at komme op at skændes med pigen - Er det mon rigtig forstået..?

Jeg kan godt forstå, at du både bliver ked af det, bekymret og måske også vred, når du hører din lillesøster fortælle om sine oplevelser i skolen. En meget naturlig reaktion hos dig tænker jeg, netop fordi du holder af hende og gerne vil beskytte hende...

Du fortæller også, at den nye pige har skiftet skole flere gange, da hun selv er blevet mobbet, og at hun har et attitude problem.  Ja, du undrer dig faktisk over, hvordan en lille tøs på ti år kan være så irriterende og have så meget magt...

Når der finder mobning sted i en skoleklasse skyldes det ofte, at der er skabt nogen uheldige mønstre og dumme måder at være sammen på. Der er måske skabt nogen mønstrer, hvor én (eller flere af pigerne) er gået hen og blevet den populære, og hvor andre piger måske er mindre populærer og befinder sig i udkanten af klassefællesskabet.

Der kan også i klassen være skabt en dårlig tone mellem eleverne, hvilket betyder, at det er gået hen og blevet ok at tale grimt til hinanden, ok at kalde hinanden for øgenavne, ok at holde bestemte elever uden for osv.

Mobningen af din lillesøster kan aldrig blive hendes skyld - og det er bestemt heller ikke i orden. Men man kan heller ikke sige, at det bare er den nye piges skyld, eller at det er dem, der aldrig siger eller gør noget skyld. Alle eleverne i din lillesøsters klasse ved sikkert inderst inde godt, at det er forkert, men der er ingen, der tør gør noget, for tænk hvis det bliver dem, det går ud over næste gang...

Når jeg læser dit brev, lyder det som om, at den nye pige desperat prøver at finde sig en plads i klassen - måske vil hun gerne prøve at være tæt på de populærer piger (?).

Den måde, hun gør det på, er selvfølgelig meget uheldig, men måske er det den eneste måde, hun har lært at gøre det på..? I hendes tidligere klasser/skoler er hun blevet mobbet, og de metoder hun har lært sig, til at få nye venner er måske ikke de bedste - men hun kender bare ikke andre. Mon du kan følge mig..?

Du spørger, hvad du kan gøre for at hjælpe din lillesøster. Det første, jeg tænker på, er, som du også selv foreslår, at du viser og fortæller hende, at du gerne vil lytte til hende og holde om hende, når hun har brug for det. Det andet kunne måske være, at du viser dit brev til BørneBrevkassen til jeres forældre og mit svar... På den måde har jeres forældre måske noget at gå ud fra, når de skal tage kontakt til pigens forældre... Tror du, at du kan det?

Men jeg tænker også, det er vigtigt, at jeres forældre tager kontakt til skolen/lærerne - for selv om du skriver, at lærerne virker en smule ligeglade - så skal de støtte og hjælpe alle børn til at få en god dag både fagligt og socialt. Alle børn har nemlig ret til at blive mødt og respekteret for den de er - ret til en skoledag uden mobning.

Men det lyder til, at hele klassen måske har brug for en anden måde at være sammen på... At lærerne ikke blot skal hjælpe den nye pige til at stoppe med at mobbe, men at de skal hjælpe og støtte hele klassen med at få skabt et godt fællesskab, hvor alle er med, og hvor alle trives.

Du er meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller at logge på UngeChatten, hvis du gerne vil tale situationen i gennem yderligere med én af vores dygtige rådgivere der. Du kan måske også foreslå din lillesøster at ringe til BørneTelefonen..? 

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen

 

Jeg ved ikke om du ved det, men mobningen af din lillesøster kan aldrig blive din lillesøsters skyld...

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat