Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

lavt selværd

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Tusind tak for dit brev. Hvor er det bare godt, at du har skrevet herind. Det er slet ikke okay, hvad drengene i din klasse siger til dig! 

Jeg vil gerne starte med at sige til dig, at det er super flot, at du har sagt det til din lærer. For nogen børn kan det godt være svært at sige sådan noget til sin lærer, så det er rigtig sejt, at du har turdet sige det. Jeg tænker, at det er vigtigt, at du ved, at du har ret til en tryg og rar skolegang. Det er de voksnes ansvar og pligt at hjælpe dig til at få det godt i skolen. Så derfor er det godt, at man kan sige det til sin lærer, så de kan hjælpe en.

Nu skriver du ikke noget om, hvad det er, at de mobber dig med i skolen, men ligegyldigt hvad de mobber dig med, så er det på ingen måde i orden, at de mobber dig. Hvad mon du gør, når de siger eller gør noget ubehageligt til dig, som du ikke vil have? Jeg ved fra andre børn, at det har hjulpet at hente en voksen, som har kunnet hjælpe dem med at sige noget til dem, som driller eller mobber. Hvordan mon det ville være for dig?

Det kan også være, at mobningen består i, at de nogen gange skriver sms'er eller beskeder på Facebook? Men heller ikke her er det okay at mobbe. Hvis de skriver grimme ord til dig på nettet eller andre steder, så kan det være en god ide, hvis du gemmer beskederne, så du kan vise dem til din lærer eller en anden voksen, så de kan hjælpe dig med at sætte en stopper for det. Mon det kunne være en mulighed for dig?

Jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis du prøver at tale med din lærer om det igen og fortæller til ham/hende, at selvom du tidligere har sagt det til ham/hende, så føler du stadig, at de mobber dig. Måske du kunne have mod på at sige det igen? Hvis det heller ikke hjælper denne gang at sige det til din lærer, så vil det være godt at prøve at sige det til en anden voksen, som du føler dig tryg ved. Det kan være dine forældre, din moster, dine bedsteforældre eller måske endda en anden lærer.

Mon du har nogle venner/veninder udenfor skolen, som ikke mobber dig og som du godt kan lide at være sammen med? Det kan være, at du går til en sport, går i en klub, har en kusine/fætter eller kender nogle andre et andet sted fra, som du har det rigtig sjovt med. Jeg tænker i hvert fald, at det måske kan være hjælpsomt for dig at tilbringe noget tid sammen med nogen du godt kan lide. Måske du har lyst til at prøve det?

Du skriver i dit brev, at du føler, at du har lavt selvværd. Det er helt normalt, at man kan have det sådan, når man bliver drillet og ikke har det godt i skolen. Det kan være svært at se de gode ting ved én selv, når andre ofte siger noget dårligt om en.

Jeg tænker derfor, at det kan være rigtig godt for dig, hvis du forkæler sig selv ved at gøre nogle gode ting for dig selv. Det kan f.eks. være, at du er rigtig glad for at gå lange ture, at tegne, at høre musik, se film eller noget helt andet. Mon det kunne være noget, som du har lyst til at prøve?

Det kan også være en god ide, hvis du skriver noget af alt det ned, som du godt kan lide ved dig selv, eller som du er rigtig god til eller gode oplevelser, som du har haft. Måske er du super god til at synge, bage kager, lave matematik, idræt eller måske et andet fag i skolen? Det kan også være, at der er nogen, som på et tidspunkt har sagt til dig, at du har en flot tøjstil, at du har flot hår, at du er god til at lytte eller noget helt andet. Alt sammen kan du skrive ned på sedlen, og så kan du tage sedlen frem og kigge på den en gang imellem. Jeg ved, at det har hjulpet andre børn og unge. Hvordan mon det vile være for dig?

Jeg håber, at det hjælper dig at få talt med din lærer eller en anden voksen, om hvordan du har det. Jeg ønsker dig rigtig meget held og lykke med det hele. Jeg tænker, at det også kan være godt for dig, at prøve at ringe ind til BørneTelefonen på telefonnummer 116 111. Der sidder en masse søde rådgivere, som også gerne vil hjælpe dig. Det er gratis, og du behøver ikke at fortælle, hvem du er.

Mange knus og tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat