Brev

Jeg bliver kaldt neger

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 12 år

Tak for dit brev, hvor du fortæller om, hvordan nogle af dem på din nye skole kalder dig racistiske ting. Når jeg læser dit brev, kan jeg godt forstå, du ikke vil have det, og oplever at blive træt af det.

Det er sådan, at uanset hvad det er man bliver kaldt, er det ikke okay, hvis ikke man selv har det godt med det. I rigtigt mange klasser er det mode at give hinanden kælenavne. Men der er en meget skarp grænse imellem øgenavne og kælenavne, og det er altid op til den enkelte at bestemme, om et tilnavn er okay.

Et navn, som en person har det okay med at blive kaldt, kan af en anden opleves som et generende øgenavn. Derfor tænker jeg også, at det er vigtigt for dig, at du får sagt fra overfor de tre fra din klasse.

I dit brev fortæller du, at du ikke lyst til at betro dig til dine forældre og dine lærere på skolen. Jeg tænker dog alligevel på, om det kan være en mulighed for dig..?  

Jeg kan godt se, hvad du mener med at føle dig akavet overfor en lærer. Kan det alligevel tænkes, at du kan overvinde den følelse og så fortælle om, hvad du oplever…?

Måske kan du bede om at få et godt råd fra din lærer…? Eksempelvis kan du spørge til, hvordan din lærer vil anbefale dig bedst at få sagt fra overfor dem i den klasse. På den måde får du fortalt, hvad du oplever, men beder i første omgang ikke direkte om, at din lærer skal tage sig af det for dig, er det en ide for dig…?

Når du efterlyser noget, du kan sige tilbage til de tre, tænker jeg ikke, det er den bedste løsning. Desværre kan sådanne gensidige mundhuggerier nogle gange udvikle sig i en meget negativ retning. Jeg godt kan følge dig i, at det vil føles godt at kunne sige noget igen. Hvordan mon de vil reagere, hvis du i stedet fortæller dem, at det var fint nok i starten, men at du nu er træt af at høre på det..? Mon de vil lytte til det?

Kan du spørge dem, hvordan de vil have det med at blive kaldt noget, de ikke kunne lide? Måske vil de lytte, det er svært at sige. Alt efter hvordan de tager det, tænker jeg, at du så kan vende tilbage og tale med dine lærer.

Hvordan mon det er at gå i din nye klasse i det hele taget, er der mon andre, der ikke helt trives…?

Kan det være en ide for dig at tale med dine lærer om klassen generelt…?

Du er også meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 og tale med en rådgiver om, hvordan du kan gribe din situation an.

Mange kærlige hilsner

BørneTelefonen

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat