Brev

hvad skal jeg gøre?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Tænk sig, at det først er nu, at du har fået det godt i skolen. Du har kæmpet i så mange år. Jeg synes, det er stærkt, at du stadig kæmper for, at det skal blive endnu bedre. Du fortjener virkelig, at der er nogen, som passer på dig og hjælper, så det er rart at gå i skole. 

Du skriver, at du flere gange har overvejet at tale med en lærer eller skrive et brev. Det synes jeg er en rigtig god ide, som jeg gerne vil bakke dig meget op i.

Du har været udsat for alt for mange grove og grimme ting på din gamle skole. Det er helt urimeligt, hvad de har udsat dig for gennem flere år. Det er grov mobning, jeg kan næsten ikke finde ord for det, lærerne har udsat dig for på din gamle skole… Det er slet ikke ok, at det er sket og endda gennem så mange år. Mon der er nogen, som ved alt det, som du skriver til mig? Nogen som kan fortælle skolelederen om den måde, lærerne har opført sig overfor dig. De lærere bør slet ikke arbejde, hvor der er børn.

Den hadegruppe på facebook, har du mon tænkt på at skrive til facebook om det, de laver i gruppen? Og få facebook til at lukke den. Det er slet ikke i orden, og heller ikke lovligt. Hvis du har beviser på det med billedet eller trusler mod dig eller andet, som er groft, så kan du anmelde gruppen. Måske vil det hjælpe, at der er nogen, som støtter dig i det, eller taler med en SSP konsulent, som også kan tale med dem og deres forældre. Vil din nye lærer kunne støtte dig her? (En SSP konsulent er en, der arbejder i kommunen, og som sørger for, at skolen samarbejder med kommunen og politiet, så man kan få hjælp i sager, hvor der er grov mobning og digital mobning f.eks.).

Du har stået alt for meget igennem, det er der ingen børn, som bør gå igennem. Hvor er det stærkt af dig, at du havde styrken til at fortælle dine forældre, at du ville flytte. Efter alle de år er du på en ny skole, hvor du ikke bliver mobbet. Men det er som om, at alle de ting, du har været udsat for, står i vejen for, at det bliver helt godt på den nye skole. Når du tænker, at de andre taler om dig, så tror jeg også, at det fordi du bliver utryg og passer på dig selv. Det er en god evne at kunne passe på sig selv. Men du har nok ret i, at det nok er for meget, så det ikke altid hjælper dig...

Jeg tænker, at det er overvejelser, som er kommet på din nye skole. Når du tør tænke den tanke om at fortælle det til en lærer, så må det være fordi, der er nogle lærere, eller en lærer, som du tænker kan lytte og støtte dig..? Mon det er en ny følelse for dig, at der er en lærer, som du har mod på at tale med?

Jeg gætter på, at du nok ikke havde den følelse på din gamle skole. Men på den nye skole er der altså en lærer, som du flere gange har overvejet at tale med eller skrive et brev til. Det er så stærkt af dig, at du har tænkt tanken. Hvad mon holder dig tilbage? At der ikke er nogen, som skal hænge på dig? Jeg kan sagtens forstå, at du passer på dig selv, med alt det grove, som du har været igennem på den gamle skole.

Jeg tror bestemt ikke, at nogen kommer til at hænge på dig. Jeg tror mere, at der er nogen, som viser dig omsorg, bekymrer sig om dig, en som du er tryg ved. Jeg kan sagtens forstå, at du ikke viser tillid til enhver - det har livet på den gamle skole lært dig ikke at gøre. Kan du mon genkende noget i det, jeg skriver til dig?

Hvis du har fornemmet, at læreren på din nye skole viser omsorg og hjælper dig, så prøv at tænk over dette: Hvad ville der ske, hvis du læste dit meget ærlige, stærke og modige brev op for din lærer? Vil læreren lytte og hjælpe dig med de bekymringer, du har med fra den gamle skole, som fylder en del og står i vejen for, at du får mere ro på i din nye klasse? 

Du skriver, at du dyrker meget sport, og nu spiser du så lidt, at du får det så dårligt i skolen, at du er ved at besvime. Jeg er glad for, at du kan se sammenhængen mellem at kroppen husker den dårlige oplevelse, og nu reagerer på samme måde, når situationen minder om den samme.

For at det skal ændre sig positivt, så er jeg enig med dig i, at det vil være godt at få talt ud med en voksen. Måske har det også hjulpet dig at skrive brevet her..? Har det lettet dig lidt og givet dig mulighed for at se tingene lidt udefra..? Jeg tænker, at det skrive brevet her, var første skridt på vejen til at få det bedre og komme godt igennem 9. klasse.

Så prøv at tage mod til dig, og sig til læreren, at du gerne vil fortælle noget, og har brug for hjælp til at falde godt til i klassen. Du kan læse brevet herind til højt for din lærer. Du kan også aflevere brevet til din lærer, og blive mens læreren læser det. Så kan I tale sammen om, hvad der vil være mest hjælpsomt for dig. Det vil også være fint, at du afleverer brevet, eller et andet brev til din lærer.

Det som jeg tænker, er vigtigt, er at du får den hjælp, du har brug for, så det der skete på den gamle skole, ikke bliver ved med at fylde på den nye skole. Det kan være, at I skal mødes med dine forældre og finde ud af, hvad der er bedst at gøre?

Jeg håber virkelig, at du fortæller det til en lærer. Du har været så sej og modig at fortælle det til mig i et brev. Brug det mod og din styrke til at tage et skridt mere, og fortæl det.

Du er også velkommen til at ringe eller sms’e til BørneTelefonen på 116111. Måske er der mere, du gerne vil tale om, eller øve dig i, hvad du kan sige til din lærer. Uanset hvad, så er du velkommen på BørneTelfonen.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar til at gøre det, som du allerede har overvejet. Nemlig at få hjælp der hvor du er, eller kontakte os igen. Du er altid velkommen.

Mange kærlige knus og varme hilsner til dig fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat