Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hun bliver mobbet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære gode veninde 

Hvor er det godt, du skriver herind. Hvor er du en sød og betænksom pige, og det er fantastisk, at du gerne vil hjælpe din veninde. I er heldige, at I har hinanden.

Det lyder som om, din veninde har det virkelig svært i skolen. Mobning er alvorligt og skal stoppes, og 10 år er helt forfærdelig lang tid at gå og have det svært. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil hjælpe hende.

Først og fremmest skal du blive ved med at gøre det, du allerede gør; at være der for hende. Du skriver, at du gerne vil opmuntre hende og fortælle hende, hvor fantastisk hun er. Og det lyder som en god ide netop sige det til hende, for når man bliver mobbet, kan man helt miste troen på, at man er noget værd. Fortæl hende derfor, at du synes, hun er fantastisk og forklar hende hvorfor, du synes, hun er så god en veninde for dig.
 
Derudover er det vigtigt, at din veninde får hjælp fra nogen voksne omkring hende til at stoppe mobningen. Det er først og fremmest vigtigt, at hun siger til en lærer, hvad der sker. Måske har hun allerede bedt om hjælp, men er ikke blevet hørt? Mon der så kunne være en anden lærer, hun kunne gå til. Det kunne også være sundhedsplejersken på skolen. Hvis det er svært for hende at sige, kan hun måske skrive det i et brev. 

Alle skoler skal have en antimobbe-strategi. Det er en plan, som læreren skal bruge, når der er mobning i en klasse. Din veninde kan derfor spørge, hvilken antimobbestrategi, der findes på hendes skole. Og bede om, at den bliver fulgt.

Det er også vigtigt, at din venindes forældre bliver inddraget. Så de kan sørge for, at der bliver taget hånd om det i klassen. Samtidig kan de være nogle, din veninde kan gå til, når hun bliver ked af det. For det er alt for hårdt at gå alene med mobningen. 

Derudover kan det være en hjælp for hende at dyrke de venskaber hun har, der er gode for hende. Og finde relationer udenfor skolen, ligesom dig. Jeg har vedhæftet et link til Sofies univers, hvor der er gode råd at finde om mobning. Hvis det kan være svært at forklare alle disse ting til din veninde, kan du evt. vise hende dit brev og mit svar. Jeg tror, hun vil føle det som en stor tryghed og blive glad for, at du rækker ud efter hjælp til hende.

Når man er bekymret for en, man holder af, kan det være rigtig rart at tale med nogen om det. Derfor kan du måske tale med dine forældre om din veninde. Og måske kan I sammen kontakte hendes forældre og fortælle, hvor slemt det står til. Nogle gange skjuler børn og unge, at de bliver mobbet. Fordi de er flove over det. Eller føler skyld. Og selvom man selvfølgelig aldrig selv er skyld i mobningen, skal man tit have hjælp til at se at det. Derfor tror jeg, det kunne være godt, hvis hendes forældre kom på banen. 

Jeg håber, du får hjulpet din veninde. Du er allerede godt på vej ved at have bedt om hjælp her. Tak for det. Og sig endelig til din veninde, at hun gerne må ringe til os. Vi vil meget gerne hjælpe hende.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat