Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Høreapparater

hej BB,

jeg har fundet ud af at jeg skal have hørreapparater og er virkelig bange for at jeg skal blive mobbet.

jeg har talt om et med mine forældre og de siger at jeg ikke behøver at være bange fordi at have hørreapparat er ligesom briller hvor man kan se det,
men jeg vil ikke have at man skal se det

så jeg siger til mine forældre at jeg skal beholde min hue på hele tiden. jeg har i forvejen meget dårlig selvtillid og når jeg har hørt at jeg skal have hørreapparater er min selvtillid på 0. det er kun mine forældre, mig og mine søskende der ved det.
jeg har sagt til dem at de ikke skal sige det til nogen og det har de lovet mig.

ved ikke hvad jeg skal gøre :(( overvejer at blive hjemme fra skole.

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige pige

Det er naturligt at være nervøs, når der sker noget nyt, fx som at skulle have briller eller som i dit tilfælde at skulle gå med høreapparater.Sådan har næsten alle det, tror jeg.

Men det er et vilkår, at du får brug for lidt hjælp til at høre bedre. Du kan selvfølgelig vælge at skjule apparaterne med hue, som du skriver. Men kunne man ikke forestille sig, at nogle vil undre sig, hvis du går med hue indendørs eller om sommeren? Og hvordan skal du bade til idræt osv.? Så får du alligevel opmærksomhed på en irriterende måde, tror du ikke?

Du skriver, at du frygter at blive mobbet. Det bekymrer mig lidt. Hvis du går i en god klasse hvor det sociale fungerer, så burde du ikke gå og være bange for det. Så måske er der også noget utrygt for dig i din klasse i forvejen? Hvis du eller andre bliver mobbet, så skal skolen og lærerne tage hånd om det og få det stoppet..

Kunne det være en idé, at du snakker med din klasselærer om din frygt for at blive mobbet, og at du aftaler en dag hvor du (måske sammen med din klasselærer) kan fortælle klassen, at du har fået høreapparater, og fortælle om hvordan sådan nogle virker og hvordan sådan nogle ser ud? Så kan klassen stille spørgsmål, hvis der er noget de ikke ved, og det er der garanteret. Det bliver måske en positiv oplevelse for dig at opleve, at de er interesserede og spørger ind til det? Er det i det hele taget ikke en rar tanke, at folk ikke kigger på dine høreapparater i ondskab, men bare af nysgerrighed?

I gamle dage oplevede nogle børn at blive drillet med briller, men nu er det helt almindeligt at selv vuggestuebørn får briller. Vi har vænnet os til brillerne. Måske er du den første på din skole som bærer høreapparat, og det skal alle så lige vænne sig til. Første gang de ser apparatet, så tænker de måske ”Hov, hvad var det?”, men når de har set dit høreapparat nogle gange, så har de allerede vænnet sig til det.
Kender du ikke det, at man lige ser en ting for første gang, og undrer sig lidt – næste gang man ser det samme, så undrer man sig mindre - og til sidst ser man det simpelthen ikke mere?

Du skriver, at din selvtillid er i bund. Jeg tænkte på, at det måske kunne hjælpe dig at være i med i en gruppe for teenagere med hørenedsættelse? Høreforeningen laver den slags grupper, og dér kan man hygge sig, udveksle erfaringer og støtte hinanden. Læs mere her: https://hoereforeningen.dk/hjaelp-til-dig/netvaerksgrupper/

Held og lykke med det hele.

Kærligst, BørneTelefonen

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat