Brev

Min veninde er fake

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dig.

Hvor er det bare godt, at du skriver herind til os på BørneTelefonen, for du er bestemt ikke den eneste, der oplever at have konflikter med en god veninde. Det kan være enormt svært og tage meget energi, så lad os se på, hvordan I kan få løst det.

Når man er så tætte sammen i en venindegruppe, som du er med A og E – så er det umuligt at undgå konflikter ind imellem. Oftest er der gode grunde bag konflikter, og kan netop handle om at en føler noget, som de andre ikke har opfattet eller lignende.

Det vigtigste er at prøve at være ærlige og få snakket ud med sine veninder, så konflikterne ikke skal fylde så meget for nogen af parterne. Det lyder som om at I allerede har fået lidt hjælp fra din lærer. Det gør mig rigtig glad at høre, også selvom det måske ikke hjalp helt lige så meget som du havde håbet i første omgang. Men måske at du, A og E kunne snakke sammen alene, bare jer tre? Måske at A ville føle sig mere tryg og være mere ærlig overfor jer så?

Jeg er sikker på, at hun heller ikke nyder at der er sådan en negativ stemning imellem jer tre. Måske i hver især skal skrive de ting ned, som i er kede af og som i gerne vil spørge hinanden om. Og så aftale en dato, hvor i tre er ærlige og svarer på hinandens tanker, følelser og spørgsmål? Vi mennesker er forskellige, hvilket vil sige, at vi ser forskelligt på tingene. Måske har A opfattet nogle ting på en bestemt måde, som du for eksempel slet ikke har lagt mærke til eller gjort/sagt med vilje – eller lignende. Og det er vigtigt at de misforståelser bliver talt frem, så i kan lægge dem bag jer og komme videre sammen – hvis det altså er det, som i ønsker?

For det kan jo selvfølgelig også være, at I er vokset fra hinanden, har udviklet jer i forskellige retninger og måske ikke “passer sammen” som veninder mere? Og så er det bedst at man bliver enige om, at “slutte venskabet”, men stadig at man behandler hinanden godt, især når i nu går i samme klasse.

For mig lyder det mest som om, at du ønsker at i alle tre skal være veninder og at ingen skal føle sig udenfor. Det er enormt sympatisk og omsorgsfuldt. Både A og E må være glade for at du er deres veninde.

Er det muligt at sige til A og E – og at du holder af dem begge, og ønsker at I skal komme overens? Fortæl også gerne de ting, som du er blevet ked af – som for eksempel da A sagde højt i klassen, at du ikke var “rigtig syg”. Når man bliver ked af det, kommer man måske til at gøre dumme ting efterfølgende. Det er helt naturligt. Og det er vigtigt, at man kan undskylde for de ting bagefter – og det er også vigtigt at man kan tilgive og ligge ting i en “glemme-kasse”.

Jeg håber virkelig at I får snakket sammen, alle tre – for det er så vigtigt med den snak uanset om i beslutter jer for at i ikke skal være bedste veninder mere eller for at bevare jeres gode venskab. For du bekymrer dig meget omkring det hele og sådan skal det ikke være. Det er livet for kort til.

Jeg synes at det er en god ide, at du fortæller din mor at du oplever konflikter i din veninde-gruppe i øjeblikket. På den måde kan din mor måske bedre forstå at du kan virke en smule ked, bekymret eller andet for tiden. Og din mor har helt sikkert også selv oplevet konflikter med gode venner før – så måske hun endda har nogle flere gode råd til dig også.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen.

Gode råd om

Venskaber

Gode råd om at

sige fra overfor en ven