Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Virkelig store bryst problemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Jeg kan godt forstå, hvis du er frustreret, når du har gået med dine bekymringer og tanker om dine bryster helt for dig selv. Det er derfor godt, du skriver her og beder om hjælp. Dit brev er på ingen måde grænseoverskridende. Det har måske været grænseoverskridende for dig at tage hul på det og få skrevet om det. Men forhåbentlig har du også følt en lettelse over, at du endelig har fået bedt om hjælp.

Først og fremmest har du ret i, at vi alle er forskellige, og at du endnu ikke er færdigudviklet. Når det så er sagt, så fylder dine brysters udseende så meget i dit liv, at jeg vil råde dig til at gå til lægen. Din læge kan vurdere, om der er grundlag for på et tidspunkt at få lavet et korrigerende indgreb. Lægen kan også vurdere, om brystvorternes farve og udseende er inden for normalen. Din læge har helt sikkert set rigtigt mange bryster, og I kan sammen snakke om, hvad der evt. kan gøres

Der er mange, som er i tvivl om, hvornår man skal begynde at bruge bh, og om det er godt eller skidt. Når man har fået bryster, er det rigtig godt at bruge bh. Den vil støtte og forme brysterne, så de ser pæne ud. Det vil også føles godt for skuldre, ryg og nakke at blive aflastet med en god bh. Jeg vil anbefale dig at få noget god rådgivning i en undertøjsbutik. Dér kan de kan finde det, der passer bedst til dig, og som giver dig en flot barm.

Det lyder som om, det går den rigtige vej i forhold til dine rygproblemer og holdning. Det er super godt, at du er opmærksom på din holdning. Holdningen betyder rigtig meget for ens fremtoning, og det er klart, at dine bryster vil hænge mere, hvis du har en dårlig holdning. Hvis du samtidig har en god bh på, vil du sikkert føle dig mere tilpas ved at ranke ryggen og skyde brystet lidt frem, som er godt for holdningen. 

Jeg kan ikke sige, om det vil gøre en positiv forskel for dine bryster, hvis du taber de få kilo, du selv synes, du vejer for meget. Men du kan tale med lægen om det også. 

Der er nogle, der driller dig med dine bryster, og det skal stoppes! Jeg kan forestille mig, hvor hårdt det er for dig. Mon der er nogle voksne, der kender til det? Hvis ikke vil jeg foreslå dig, at du starter med at fortælle det til dine forældre. Det kan være, at det vil være lettere for dig at vise dem brevet her og mit svar? Dine forældre kan dernæst hjælpe dig med at få snakket med lærerne på skolen. Det kunne også være en god veninde kunne hjælpe dig med at få en snak med din lærer?

Sundhedsplejersken på skolen er også god at snakke med. Hun ved rigtigt meget om, hvordan det er at være pige og tidligt udviklet. Måske kan hun tage en fællessnak med pigerne i din klasse om pigers bryster, forskelligheder, bh'er og andet. Der er sikkert andre af pigerne, som går rundt med bekymringer, som dig. Det kunne også godt styrke fællesskabet blandt pigerne i klassen, at I har noget sammen, som drengene ikke er en del af.

Du er rigtigt god til at sætte ord på det hele. Derfor tror jeg på, at du nok skal få bedt om den hjælp, du fortjener. 

Mange kærlige hilsner fra BørneTelefonen

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat