Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Vil gerne holde af mig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Det er helt rigtigt, at vi har hørt det før, at det kan være svært at se det smukke, dejlige og gode ved sig selv. Det siger jo noget om, at man ikke er alene om de tanker og følelser af at føle sig usikker på sig selv og sin egen krop i perioder. Selvom det er let at sige, er det godt, at være lidt tålmodig med sig selv. Det gælder også ens bryststørrelse og tempoet, de vokser i. Bryster vokser altså mange år endnu... Måske kan det hjælpe at spørge din mor om, hvordan hendes pubertet var eller måske kigge på billeder af hende som ung på din alder?  -Det er jo ofte sådan, at vores udvikling minder om andre kvinder i familien. 

Tanker og følelser om sig selv hænger sammen med det man tænker og føler omkring sig selv -  og også de ting man får at vide fra andre, er med til at påvirke os. Jeg tror, det kan være nemmest at begynde med sig selv og øve sig i at ændre lidt på de måder man ser på sig selv, tænker om selv og de ting man gør eller har gjort. Får man kun øje på det, man ikke synes om, det man synes er eller gør forkert - så bliver det også de negative tanker og følelser, som kommer til at fylde det hele og bliver det billede man får af sig selv. Det kan man øve sig i at ændre.                                                       

En øvelse på 5 -10 minutter med ro, kan være: først at måle hvordan du har det med selvværdet på en skala fra 1-5 (1 betyder: Det her føles som, det kan blive meget bedre  og 5 betyder: Det her føles rigtig godt for mig)

At tænke på en situation, hvor du har gjort noget godt for en anden person. Det kan være alt - en lille bitte ting, en gave du har givet, noget du har gjort, sagt, tænkt eller støttet en anden i. Noget som du husker som noget godt du har gjort.
Når du har fundet det frem, så fokuser ind på det så du husker det klart. Kig på som et foto eller en lille film lige foran dig. 
Hold fokus på det og find endnu et postiv minde frem.
Se det for dig som med det første - så det er tydeligt for dig. Kig på det sammen med det første, som fotos eller små gode film.
Du kan fortsætte med at finde ting frem - også om dig selv, hvor du har positive følelser om dig selv og se dem som fotos eller små film. 
Tag et mere ad gangen og hold fokus sammen med de andre du har og fortsæt så længe du har lyst. 

Når du er færdig med øvelsen, så læg mærke til hvordan du har det med dig selv. Kan du mærke forskel på tanker og følelsen om dig selv, og måske er der også forskel, hvor på selvværd skalen du er nu? Og måske kan du også mærke, at du tænker mere over de gode og smukke i dig, i hverdagen eller ser mere positivt på verden og dig selv jo mere du øver dig i det... 

Det kan være en god ide at øve sig med 1-5 minder tre gange om ugen eller måske hver dag. Måske har du brug for at skrive det ned, eller måske har du bedst med at have det i tanker og følelser. Det er hvad der passer bedst ind hos dig

På et tidspunkt begynder man at opdage, at man har gode egenskaber og smukke sider. Man opdager det smukke og gode ved en selv, hvis ma øver sig og fokusere på det. Og hvis man snakker med nogen om, hvordan man har det. Det kan nemlig også hjælpe at høre, at andre har lagt mærke til, hvad der er smukt og godt ved en – lige som du har lagt mærke til, hvad der er smukt og godt ved de andre.

Kan du også åbne lidt op over for din mor om det, sammen med dine bekymringer om at tage på igen.Det er nemlig også vigtigt, at du får sund kost med næring og energi, og får motion til at holde dig stærk og sund. Måske du også kan snakke med din mor om det med, at pigerne kører på dig? Det kan også være godt at dele med en veninde og senere få det talt igennem med en lærer. Så I får en snak i klassen om, hvordan I kan få det godt sammen - her tænker jeg også på den joke, drengene har lavet. Det er nødvendigt, at de voksne hjælper og tager ansvar, men de er nødt til at vide, hvad der er igang? Jeg har en fornemmelse af, at din mor meget gerne vil hjælpe dig – hvis du giver hende lov. Vil det være en idé, at I to sammen får snakket og lavet planer sammen? 

Jeg tror, at du kan ændre positivt på selvbilledet gennem øvelserne - ligesom du også ændrede på vægten. Det viser, altså at du kan sætte dig et mål og nå det. Det er en stærk evne du har og den skal du bruge sammen med at få snakket med nogen om, hvordan du har det

De bedste hilsner
BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat