Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Udvikling

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15

Tak for dit brev. Rigtig mange unge i din alder kan genkende urolige følelser omkring kroppen, og det kan jeg sagtens forstå. 

Som du sikkert ved, er du i puberteten lige nu. For drenge er det en periode der varer fra 13-20 årsalderen. Det vil altså sige, at du faktisk er helt i starten af den fase, og at din krop stadig har en masse udvikling tilbage. I løbet af puberteten vil man som dreng almindeligvis opleve, at stemmen ændrer sig, ens kropsbehåring øges, man sveder mere, man tænker på sex og ens muskler og kønsorganer vokser. Måske kan du genkende nogle af de ting? Du kan være sikker på, at det er helt almindeligt, at der er forskelle i hvornår hvad sker for hvem.

Hvis du vil læse mere om pubertet og kroppens udvikling, kan jeg anbefale at du kigger forbi Sexliniens hjemmeside: http://www.sexlinien.dk/emneside-drenge/maends-kroppe/drenges-pubertet.aspx

Når det så er sagt, kan jeg ikke sige noget med sikkerhed herfra hvor jeg er. Og hvis du vil have vished om noget der vedrører din krop, så skal du en tur til lægen. Det kan du selvfølgelig få dine forældres hjælp til, men jeg kan sagtens forstå, hvis du hellere vil tage dig af det selv. Vil du det, kan du enten ringe til din læge eller booke en tid på nettet, og når du er derovre skal du bare køre dit sygesikringskort igennem ved skranken. Medmindre du skal behandles for en sygdom, er det I taler om hos lægen ikke noget han/hun skal fortælle videre til dine forældre. 

Jeg kan sagtens forstå, at det her er noget der fylder meget hos dig. Imellem drenge i din alder er der ofte en masse usagte ting, og en masse spil/kampe om at være en bestemt person i en bestemt rolle i fællesskabet, og derfor kan det virke nærmest umuligt at være eller føle sig lidt anderledes. Det gælder i øvrigt også for piger. Og jeg tror faktisk at det kan være en lettelse at få talt lidt om det, hvis du har mod på det. Her tænker jeg fx på din far eller mor, onkel, ældre søskende eller andre du er trygge ved. De har alle været på din alder, og har garanteret oplevet følelsen af usikkerhed omkring kroppen. Det er rigtig vigtigt at du ved, at der ikke er noget unormalt i at have det som du har det, og at der derfor ikke er noget i vejen med at tale ud om det med en du stoler på.

Du kan også altid ringe til BørneTelefonen på 116 111 hvis du vil tale anonymt.

Jeg håber mit svar kunne give dig nogle idéer til hvad du kan gøre, og forhåbentlig også give dig lidt ro på. 

Alt det bedste,

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat