Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Udvikling

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15 årige pige.

Jeg kan forstå, at du ikke lige ved, hvad du kan gøre. Men, først vil jeg gerne sige, at der ikke er to piger, som ser ens ud. Det gælder både højde, næser, numser og ikke mindst bryster, fælles for os alle er dog, at vi er perfekte i vores forskellighed, og at det er vores forskelligheder der gør os unikke. Det ændrer selvfølgeligt ikke helt på, hvordan du har det med din krop, og jeg ved at det kan være svært at acceptere, hvordan man ser ud, men min erfaring er dog at det bliver nemmere med alderen. Og din krop er jo i rivende udvikling, så der sker nok ret mange ting, som du skal forholde dig  til og lære at kende.

Brysterne vokser gennem hele puberteten, så det vil for de flestes vedkommende sige til omkring 18 - 20 års alderen, men faktisk kan de ændre form og størrelse hele livet. Fx får mange piger mindre bryster, hvis de taber sig og større bryster hvis de tager på. Brysterne kommer desuden til at se anderledes ud, når man bliver ældre og hvis man bliver gravid, ændrer de sig også, også bagefter.

Hvis du stort set ikke har udviklet dig endnu, kan det skyldes mange ting. Prøv fx at se på din mor, mormor og farmor ? Har de store eller mindre kurver og former? Eller prøv endda at tal med din mor om hvordan hendes pubertet var, udviklede hun sig også sent? Er der billeder af din mor på din alder, kan du også kigge på dem. Og igen tænke over, at der alligevel vil være forskelle fordi, der nok ver forskelle på, hvordan I lever.

Jeg vil dog opfordre dig til at tale med din læge, din læge kan hjælpe dig med at vurdere om du spiser og motionere på en god måde. Lægen vil også kunne vurdere om der er behov for at tage nogle blodprøver, for at se om der er nogle hormonelle årsager til, at du måske udvikler dig langsommmere. Du kan måske spørge din mor om, hun ikke vil med dig op til lægen, det tror jeg ville være en rigtig god støtte for dig. 

Jeg håber, at du har fået svar på dit spørgsmål. Hvis du har brug for at snakke mere er også velkommen til at ringe eller skrive til BørneTelefonen 116111 - det er både gratis og anonymt.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat