Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Udviklidt for meget

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år.

Jeg kan godt følge dig, at det er svært. Man kigger rigtig meget på hinanden, især i den alder hvor jeres kropppe udvikler sig og puberteten er igang - de fleste er forvirrede over, det der sker.

Nogle synes deres krop er for langsom til at udvikle sig og er bange for at blive den sidste og andre er, lige som du, ked af at udviklingen går hurtigt og at være "foran". Der er bare rigtig mange ting som forandrer sig og selvom det er helt naturligt, så er det ikke helt nemt at være den første.

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil være lige som de andre. Men måske kan du tænke, at der er andre der gerne vil være som dig? Måske kigger pigerne på dig fordi de venter på deres egen krops udvikling og prøver at forestille sig, hvordan det bliver at få større bryster og få hår forneden? Og drengene er sikkert  også optaget af, at deres egne kroppes udvikling og er begyndt at interessere for, hvad det er der sker med pigerne i klassen. Drengene prøver også at forstå, hvad der igang og det kan være derfor de kigger, altså af ren og skær nysgerrighed.

Du skriver, at du er bange for at nogen vil tage på dig fordi din krop er udviklet. Det skal du på ingen måde ok, hvis nogen gør det. Hvis nogen tager på dig eller berører dig uden, at du har givet lov, skal du sige fra. Det er dig - og kun dig - der bestemmer om din krop skal røres ved. Du skal sige NEJ eller STOP og sige det til en voksen, hvis du oplever at nogen overskrider dine grænser.

Det lyder til, at det er tid til at få sundhedsplejersken eller en lærer til at tale med klassen om pubertet, kroppenes udvikling og om grænser for, hvad der er ok. Vil det være en idé at sige eller skrive det til din lærer? Måske dine forældre kan hjælpe med det.

Du har også mulighed for at tale med sundhedsplejersken - om kroppens udvikling og de bekymringer du går med. Du er også velkommen til at ringe eller skrive ind på 116111, så kan vi tale mere med dig.

Mit sidste råd til dig vil være, at øve dig i at  være stolt af den krop du har og prøve at lære den at kende, og elske den som den er. Jeg ved godt det ikke er let når man er er i puberteten, men måske kan det trøste dig, at det heldigvis bliver lettere med alderen.

Mange knus fra BørneTelefonen.

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat