Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Tror ikke jeg har en skede

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14 årige pige.

Først vil jeg fortælle dig at du højest sandsynligt har en skede. Det er utrolig sjældent at kvinder bliver født uden at have udviklet denne.

Årsagen til at du føler at huden er lukket forneden, kan være at du kan mærke det der hedder hymen, også kaldet jomfruhinden - det kaldes også for en kønskrans. Kønskransen er en slags krans af slimhindefolder, som sidder omkring skedeåbningen på unge piger. I de allerfleste kønskranse er der hul således at menstruationen kan komme ud, når man begynder at få dette. I nogle sjældne tilfælde er hullet meget lille og endnu mere sjældent er der slet ikke noget hul i jomfruhinden.

Jeg vil spørge dig. Har du haft menstruation? Hvis du kan svare ja til dette, så kan jeg forsikre dig om at du både har en skede, og også at der er hul i din kønskrans. Hvis du endnu ikke har fået menstruation så er det dog mest sandsynligt, at du bare ikke er så langt i din pubertet endnu.  

Du skriver at du helst ikke vil tale med din mor om det. Jeg vil alligevel bede dig om at overveje dette endnu en gang. Prøv at tænk over hvorfor du egentlig ikke vil tale med hende om det? Er du mon fordi du syntes, at det er pinligt at skulle tale med din mor om den slags? Eller er det selve det at skulle fortælle det, som du syntes er meget svært? Her ville du måske kunne vise hende vores breve eller skrive det i en sms i stedet?

Jeg syntes at du skal fortælle din mor det, fordi din mor jo har måske haft samme problem som dig da hun var ung, så kan hun jo forstå og hjælpe dig.

Hvis du er meget bekymret kan du jo også bestille en tid hos din læge eller ringe og få en snak med lægen. Hvis du gør det, så tænker jeg også at det ville være rart for dig at have din mor med til lægen. Hvis du har brug for at tale mere om dette er du altid velkommen til at ringe eller skrive på 116111.

 Kærlig hilsen

BørneTelefonen. 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat