Brev

Tis

Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Tak for dit brev. Her på BørneTelefonen snakker jeg tit med andre børn og unge, som har oplevet noget, de synes var pinligt. Mange fortæller, at de skammer sig over sig selv. Det fortæller jeg dig, fordi det kan være rart at vide, at du ikke er den eneste der kan blive pinlig berørt over noget, som kroppen gør sommetider.

Du fortæller, at du har tisset i sengen. Det er du langt fra den eneste, der har prøvet. Selv voksne kan opleve at komme til at tisse i sengen ved en fejl. Det er der ikke noget galt i. Jeg kan dog sagtens forstå, hvis du blev overrasket, da du vågnede og mærkede noget vådt.

Jeg tænker, at der måske var en god grund til at du tissede i sengen. Som du selv siger, havde du drukket meget vand inden du gik i seng. Så giver det rigtig god mening, at din blære havde brug for at blive tømt. Hvis du så samtidig sov indtil klokken 12, tænker jeg, at din blære nok har holdt sig ret længe.

Hvis vi tager en ballon som et eksempel. Ballonen er elastisk, men kan kun pustes op til en vis størrelse. Ellers vil den jo sprænge. Lidt på samme måde, kan mennesket blære også kun rumme en vis mængde tis, før den har brug for at blive tømt. Ellers føles ubehageligt at blive ved med at holde sig. Kan du mon genkende den følelse fra andre tidspunkter?

På den måde, var det faktisk en ret naturlig måde din krop reagerede på. Kan du følge mig i den tanke?
Det kan også være, at du har drømt at du gik på toilettet. Det kan faktisk godt ske, også selvom man måske ikke kan huske nogen drøm, når man vågner.

Jeg håber meget, at mit svar kunne hjælpe. Husk dig selv på, at det kan ske for alle!

Hvis du har brug for flere råd eller en uddybende snak, er du også meget velkommen til at ringe eller skrive ind på 116111. Så ser vi på, hvordan vi ellers kan hjælpe.

Kærlige hilsner fra BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat