Brev

Tidlig pupetet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det bare godt, at du har skrevet herind. Det er helt okay og normalt, at du griner sammen med dine veninder over det, de siger til dig, selvom du faktisk bliver ked af det indeni. Det kan nemlig være rigtig svært at sige fra over for en hel flok af veninder. Særligt hvis det handler om noget, man selv er lidt ked af. Og så kan man godt reagere ved at grine – selvom man slet ikke synes, det er sjovt. 

Det kan være svært, at være en af de piger, som ikke har fået bryster eller menstruation endnu. Lige som det også kan være svært, at være den første i en klasse, der får det. Jeg ved fra andre, at man nogle gange kan komme til at føle sig lidt uden for. Mon du har det på den måde?

Det er dejligt for dig, at du har nogle rigtig gode veninder i klassen. Men du skriver, at du ikke har sagt til dem, at du bliver ked af det. For du er bange for, at de bliver sure på dig.

Men, hvordan ville du egentlig have det, hvis situationen var omvendt. Og en af dine veninder, fortalte, at hun var ked af, at I kommenterede på, at hun ikke havde fået bryster endnu. Og endda også sagde det, mens der var drenge til stede? Mon ikke du ville blive lidt flov – i stedet for sur? 

Jeg tænker, at det vil hjælpe dig at få sagt fra over for dine veninder. For det er faktisk ikke ok, at de kommenterer på, hvordan du ser ud. Derfor vil jeg råde dig til at starte med at tale med en af dine veninder. Fortælle hende, at du faktisk bliver rigtig ked af det, når de laver sjov med, at du ikke har fået bryster endnu. Og så kan hun hjælpe dig med at få de andre piger til også at stoppe. Hvis du synes, det er svært at fortælle hende, kan du måske skrive det i en SMS, i et brev eller måske ringe til hende og fortælle det? Mon ikke hun vil kunne forstå, hvordan du har det.

Det kan også være, at det kan hjælpe dig at tale med din mor? Så kan hun støtte dig i at få det sagt til dine veninder. Og I kan sammen tale om, hvordan hun havde det, da hun var i din alder. Som regel begynder man nemlig at få bryster og menstruation i samme alder, som ens mor fik det. 

Jeg håber, at du får talt med nogen omkring dig om, hvordan du har det, så du kan blive glad igen.

Mange hilsner Børnetelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat