Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Tidlig Pubertetsudvikling.. En mærkelig trang?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære C.
Mange tak for dit brev. Sikke en svær situation du er kommet i, hvor er det godt, at du har skrevet. Jeg håber jeg kan hjælpe dig lidt på vej med nogle af dine spørgsmål. 

Jeg kan godt forstå, hvis du synes det er overvældende at have fået menstruation, og også føler dig en smule "hjælpeløs", når du er 10 år gammel. Når jeg læser dit brev, tænker jeg, at du virker meget moden af dig på nogle områder og kan godt forstå, hvis du måske føler dig lidt alene med en krop, der er nået så langt i sin udvikling.

Du skriver, at du er startet i 5. kl og der først er sexundervisning i 7. kl på din skole. Jeg ved ikke, hvordan det er på din skole, men langt de fleste steder ligger der en eller anden form for pubertetsundervisning, der handler om kroppens udvikling fra barn til voksen omkring 5. klasse. (Hår, bumser, bryster, hygiejne, menstruation, stemmen i overgang mv.)

Dette netop fordi nogle er kommet i puberteten og andre er på vej til at komme det. Du fortæller, at du ikke kan betro dig til din lærer, men måske kunne du (eller får din far/ mor til at) spørge, om der kommer pubertetsundervisning i dette skoleår?

Sexualundervisning handler mere omkring seksualitet, kærester, lyst og beskyttelse mod uønsket graviditet, og langt de fleste steder er denne undervisning først i overbygningen fra 7.-9. kl.

Du fortæller, at du får skyldfølelse af, at du kan høre dine forældre tale om din udvikling om aftenen. Du fortæller også, at du har et godt forhold til din far, og du nogen gange bliver uenig med din mor.
Jeg tror, du har helt ret i, at dine forældre måske ikke helt ved, hvordan de skal tackle det. Jeg tænker, at når du kan høre de taler om dig, kunne det måske være godt, hvis du kunne blande dig i deres snak og blive en del af det, så I sammen kan få talt om, hvad det er der sker med dig? Tror du, at du ville kunne det?

Du skriver, at du er bange for at få menstruation i skoletiden, og kommer til at fantasere om andre pinlige situationer. At tænke over, hvad der kan gå galt og måske være opmærksom på ikke at træde ved siden af, er en helt normal følelse, specielt hvis man i forvejen skiller sig lidt ud fra gruppen.

Du spørger, hvad du kan gøre, hvis du får menstruation i svømmehallen. Nogle piger bruger tamponer, når de skal svømme, andre undlader at svømme i de dage, hvor menstruationen er kraftigst.

Du efterspørger en, der kan hjælpe dig i forhold til de spørgsmål, du har om din udvikling. Jeg tænker, at du vil kunne få stor hjælp af sundhedsplejersken på din skole. Hun ved en masse om kroppen, pubertet, sex, familie og meget andet. Du kan spørge en af dine lærere eller på kontoret, hvordan du kommer i kontakt med sundhedsplejersken, så kan de hjælpe dig videre.

Jeg håber, jeg har lettet nogle af dine frustrationer og fået svaret på dine spørgsmål. Du er altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller skrive ind på UngeChatten, hvis du har brug for at tale med en voksen.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat