Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Tampon?

Jeg har aldrig prøvet at bruge tampon, da jeg aldrig rigtig har tænkt på det.

Men nu skal jeg på sommerferie Camp, hvor det ville være smart. Men hvilket hul skal jeg stikke den op i, og kan den holde til at jeg går i bad uden det bløder ned af mine ben?

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige

Tak for dit brev. Hvor lyder det bare fedt med sommerferie camp. Jeg vil rigtig gerne forklare dig lidt om brugen af tamponer, så du kan blive klar til din sommerferie camp.

En tampon skal stikkes op i det hul, som kaldes for skeden. Skedeåbningen sidder mellem dit numsehul og din klitoris. Måske er du i tvivl om, hvor din klitoris er, så jeg forklarer det lige for en sikkerheds skyld. Klitorissen sidder lige der hvor kønslæberne mødes op mod navlen. Den er på størrelse med en ært, og den er meget følsom. Kønslæberne er dem, som sidder rundt om skedeåbningen.

Måske skal du flytte dine kønslæber lidt ud til siden, det kan nemlig gøre det nemmere at finde hullet. Det kan være en hjælp, hvis du tager et lille spejl og holder det imellem dine ben. Så kan det være nemmere at finde hullet i starten. Når man skal sætte en tampon op, er det vigtigt, at man slapper af i kroppen. Hvis man spænder i kroppen, er det nemlig svært at sætte tamponen op. De første gange man sætter en tampon op, kan det være en god idé, at bruge en tampon uden indføringshylster. Så kan man meget nemmere selv mærke efter, hvor man sætter den.

Måske kan du få din mor til at hjælpe dig med at finde en tampon-type, der er god for dig? Hun ved i hvert fald helt sikkert en masse om menstruation.

En tampon kan sagtens holde til, at man går i bad, imens man har den i. Man kan endda svømme med tampon i. Ligesom med bind skal man også skifte sin tampon, når den er fyldt. Det kan være en god idé at bruge trusseindlæg samtidig med tampon i starten.

Hvis der begynder at komme menstrautionsblod i trusseindlægget, så er det fordi, at din tampon skal skiftes ud. Hvis du husker at skifte din tampon ud, inden den bliver alt for fyldt, så burde det ikke bløde ned ad dit ben. Man må kun have den samme tampon i i højst 8 timer.

Du kan læse mere om brug af tampon her

At lære at sætte tamponer op er ligesom, når man skal lære andre nye ting. Det kan føles lidt svært i starten, men når man først har prøvet det nogle gange, så bliver det meget nemmere.

Jeg håber, at du får en rigtig god sommerferie camp.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat