Brev

Sved – socialangst

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for at du deler dit brev med Børnebrevkassen. Jeg tror der er mange som kan genkende det du beskriver i dit brev. Jeg kan sagtens forstå det påvirker dig i hverdagen, når du føler, at det både kan ses og lugtes, at du sveder meget. Du skriver, at du er begyndt at svede mere og mere i forskellige situationer.

Som du skriver, kan socialangst være en årsag til sved, men jeg tænker at der kan være mange grunde til at man sveder meget og måske har din svedproduktion mere end én årsag. Måske kan det også være hormonelt betinget eller noget helt tredje.

Jeg tænker, at du er i en alder, hvor kroppen er under en rivende forandring. I puberteten svinger vi meget i vores humør, produktion af sved, stemmen der går i overgang og hudens fedtproduktion - det er helt normalt. Det er vores hormoner som styrer det, og det tager typisk nogle år før det er stabilt.

Jeg vil komme med nogle forslag som du måske kan bruge.

Kost og motion kan begge være vigtige redskaber i kampen mod overproduktion af sved. En idé kunne måske være, at se på om de  madvarer du spiser har betydning for, at der produceres mere sved, du kan spise masser af grøntsager og få motion ind i din hverdag. Man siger, at en pige på din alder gerne skal være fysisk aktiv i 1 time om dagen.

Hvis du er i tvivl om du spiser rigtigt, kan du tage en snak med din mor, om jeres madvaner er gode og sunde for dig? Eller det kunne f.eks. være skolens sundhedsplejerske, som ved en masse om kroppens udvikling, og som man godt kan snakke med om alt muligt.

Hvis du ikke har en sundhedsplejerske på din skole, kan du få fat på hende, ved at bede en af dine lærer om at kontakte hende.

En anden idé kunne måske være at tale med en person omkring dine bekymringer. På de fleste skoler er der en AKT lærer, som har en særlig uddannelse i at tale med børn og unge, som har det svært. Hvis du spørger din klasselærer, kunne du måske få lov at have nogle samtaler med denne lærer f.eks. en gang om ugen i starten…Det kunne også være, at du kan tale med din læge om det, og hører hvilke mulige forslag din læge har. Det kan være en særlig deo, eller andet som lægen kan vejlede om.  

Jeg håber at du, hen ad vejen, kommer sveden til livs.

Du er meget velkommen til at skrive igen hvis du har lyst. Du er også velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 - måske vil en mere direkte samtale med en rådgiver kunne give dig flere ideer?

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat