Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Store brystvorter

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år,

Tusind tak for dit brev. Hvor er det bare godt, at du skriver til brevkassen for at få hjælp. Du skriver, at du igennem de sidste 2 år har haft store brystvorter og fortsat døjer med det trods et stort vægttab.

Jeg er helt enig med dig i, at det formentlig ikke skyldes noget alvorligt. Tværtimod så tænker jeg, at det faktisk nok er en del af den normale udvikling. Både kvinder og mænd har nemlig brystvæv, og som en del af puberteten udvikles det. Man ser faktisk hos op til halvdelen af alle drenge, at de i starten af den kan udvikle lidt ekstra, da hormonerne endnu ikke er helt finjusteret. Det vil typisk normalisere sig inden for ganske få år.

Oveni så skriver du, at du var lidt buttet, da det begyndte. Det har nok også gjort, at du udover det brystvæv, der skal være der, har haft en øget mængde fedtvæv. Når man så taber sig, som du meget flot har gjort, så følger huden ikke altid lige hurtigt med, og det kan gøre, at de bliver ved med at se store ud. Den gode nyhed er så, at det vil du formentlig også vokse dig fra – og især når du, som du skriver, holder dig i dit livs form.

Hos nogen drenge og mænd ser man, at de udvikler en øget mængde brystvæv – jeg får bestemt ikke et indtryk af, at det er tilfældet hos dig, men du kunne overveje at få en vurdering hos lægen, hvis du vil være helt sikker. Det er helt ufarligt, men selvfølgelig irriterende, hvis man generes af det. Jeg kan godt forstå, at du ikke føler dig tryg ved at smide trøjen eller gå med stramme t-shirts, men omvendt så tænker jeg egentlig, at det kunne du sagtens gøre. Det er jo sådan, du er skabt, og uanset hvordan man ser ud, så skal man være stolt – og det er jeg ret sikker på, at du også kan være.

Jeg har nu givet dig mine tanker omkring din situation. Jeg håber, at de kan berolige dig. Hvis du har brug for at snakke mere omkring det eller få flere råd, så er du altid velkommen til at ringe til os på Børnetelefonen på 116 111 eller kontakte os via chat eller SMS.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat