Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Stamme

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15

Det lyder da irriterende, at du oplever, at din stemme ikke gør som du vil have det.  Mit bedste råd er at bestille en tid hos lægen. Der kan du få set og vurderet, hvad der er bedst at gøre. Det kan være en henvisning til en fagperson, der ved meget om stammen og stemmen i overgang. Det kunne være en læge med speciale næse, øre og hals.  Du kan bestille en tid sammen med en forælder, der kan tage med dig. Du (og dine forældre) kan også ringe til PPR - pædagogisk psykolog rådgivning i jeres kommune og få rådgivning om det - det kan være, at du kan få hjælp af en talepædagog fra kommunen. Det er gratis - ligesom lægen er det.

Det er helt rigtigt at stamme ikke er lig med nervøsitet - det er en gammel skrøne. Der kan være mange andre ting i at stamme. Derfor kan det være svært at pege på, for mig, hvad det præcist handler om hos dig.

Det kan være at lægen eller talepædagogen spørger dig, om du stammer når du er alene, om du stammer mere i nogle situationer end andre, og om du synes der er noget der går og gør dig i dårligt humør, nervøs, utryg eller andet. Det kan nemlig være vigtigt at vide, når man skal finde frem til hvordan du bliver hjulpet bedst. 

Det lyder som om, at du har en rigtig god indstilling til det at være i puberteten. Det er ikke alle der har det, for det kan være en kompliceret tid, både psykisk og fysisk. Jeg tænker det er vigtigt at holde fast i den attitude, når I skal finde ud af, hvad der sker med din stemme lige nu. Der er nemlig ikke noget mærkeligt ved at du oplever, at din krop ikke gør helt som den plejer. I din alder hænger det nemlig, som du måske ved, ofte sammen med hormonelle ændringer i overgangen fra at være barn til ung. 

Jeg håber mit svar kunne hjælpe dig. Held og lykke med at finde en løsning.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat