Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Små bryster

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 12 år

Mange tak for dit brev. Hvor er det godt, at du skriver.

Jeg kan læse i dit brev, at du har det svært med, at du har små bryste. Det er helt almindeligt, når man er omkring de 12, at man sammenligner sig meget med andre og er meget opmærksom på sin egen krop, og især det der er anderledes fra de andre. Det er aldrig sjovt at være den med de mindste eller den med de største bryster. De allerfleste vil helst udvikle sig på samme tid som de andre i klassen, men sådan er det jo desværre ikke.

Du skriver at du er 12 år. Der er rigtig mange piger, der først lige er begyndt at udvikle bryster, når de er 12 år, så du er slet ikke alene. Almindeligvis begynder brysterne at vokse som noget af det første, når en pige begynder at komme i puberteten. For de fleste piger sker dette i 10-12 års alderen, men det kan også sagtens ske både før og senere. Så umiddelbart kan dine bryster godt nå at vokse mere. Når din mor ikke har særlig store bryster, så er der en ret stor sandsynlighed for at du heller ikke får det.

Det er helt normalt at kigge på andres bryster og sammenligne med sine egne, og du spørger, om man kan gøre sine bryster større. Desværre er der ikke umiddelbart så meget, man kan gøre... bryster findes i alle størrelser og udvikler sig meget forskelligt og i forskelligt tempo. (Til gengæld kan der være fordele ved ikke at have for store bryster, man kan lettere dyrke sport og pige og kvinder med meget store bryster kan få ondt i nakke og ryg.)

Mange har svært ved at acceptere netop deres bryster, især når de lige har fået dem, men jeg tænker faktisk, at det kan hjælpe at se på andres bryster og se, hvor forskellige de er.... der er helt sikkert nogen, der har præcis samme størrelse som dig.

Hvis du er i tvivl om din krop udvikler sig som den skal, kan du evt. opsøge sundhedsplejersken på din skole eller din egen læge og få en snak om din krop og udvikling. Hvis du har mod på det, kan du også spørge sundhedsplejersken om hun vil komme og undervise din klasse i pubertet, så I alle kan høre om nogle af de ting der sker med jeres kroppe for tiden og i de kommende år.

Du er også velkommen til at kontakte BørneTelefonen på tel 116 111, eller skrive ind på BørneChatten, hvis du har brug for at tale med en voksen.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat