Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skønheds afhængig

Hej BørneBrevkassen.
Jeg føler mig enormt dum når jeg skriver det her, troede aldrig at jeg ville skrive ind til sådan noget her, men jeg har brug for at høre en andens mening og synspunkt.. Så nu prøver jeg.. Jeg er en pige på 16 år, jeg har lidt af svær akne i et år nu, og har været på piller mod det.

Min hud er helt glat nu og det er jeg så glad for! Hele det år jeg var på pillerne har jeg haft meget svære psykiske problemer. Jeg røg så langt ud at jeg overvejede selvmord.. Kun pga. akne. Nu er jeg færdig med pillekuren og færdig med akne. Men jeg har stadig ar på sjælen (da det jo ikke er spor lang tid siden jeg var igennem perioden) og jeg har stadig røde ar i ansigtet.

jeg er perfektionistisk når det kommer til uddseende. Jeg vil helst se super smuk ud hver dag.. og det tager livet af mig!! Jeg har hele mit liv næsten kun fået bekræftelse gennem mit udseende, det er derfor det er så vigtigt for mig.. desværre. Men jeg kan ikke lade vær.

Jeg bruger mange penge på make-up og meget tid på at gøre mig i stand og jeg hader det!! Jeg er normalt en pige der vil gøre alt for andre, hjælpe og være sød ved alle! Jeg elsker at smile til folk jeg ikke kender på gaden og se deres reaktion, jeg elsker i det hele taget at være der for folk!! Men efter at jeg har været igennem min akne periode og efter jeg er blevet så skønhedsafhængig føler jeg at jeg er blevet egoistisk. Det kommer altid i første række at jeg skal se godt ud! jeg planlægger min dag efter hvordan jeg skal se ud. Altså flytter møder og aftaler for at smutte hjem og pynte mig også ud igen.

jeg har på en måde ondt af mig selv.. Jeg tænker for meget på hvad andre tænker om mig, måske?? Ved ikke hvad jeg skal gøre ved det.. Hvad tænker i? Hvad skal jeg gøre?
Vh. Mig.

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du!
Mange tak for dit brev og stort tillykke med, at du har fået en pænere hud, efter atdu har været i behandling.

Du skriver, at du altid har været interesseret i at se godt ud, og du føler, at det for tiden fylder for meget for dig i forhold til din hverdag. Jeg tror, at når man har været på medicin i så lang tid, som du har, i forhold til et konkret problem, og at det har haft en god effekt, så er det helt naturligt, at det kan være svært at lægge det helt fra sig igen.

Som jeg læser dit brev, så er du en køn pige, og ved det faktisk godt – tillykke med det – mange piger ved og tror ikke altid på, at de er kønne. Jeg kan ikke vide det, men jeg tror at grunden til, at du har brug for at se dig meget i spejlet og bruger tid på at se godt ud, kan være, at du over en lang periode har haft det svært med den måde som din hud så ud på – pga. svær akne.

Når noget ikke er, som man gerne vil have det, kan man som menneske reagere på flere forskellige måder, nogle skubber det fra sig og prøver på at undgå at ”se virkeligheden i øjnene” – da det er det nemmeste. Det tænker jeg ikke, at der er noget galt i. Det kan dog efterfølgende være vanskeligt at tro på, at det der engang var, ikke er mere. Så måske har du ”bare” brug for at se dig i spejlet og tjekke, at din hud fortsat er fin?

Hvis du har det sådan, så tænker jeg at det er helt ok, at du giver dig selv tid til at blive hel igen, og lære at leve med dit ”nye” udseende. I øvrigt hører det jo en hel naturlig del af puberteten til, at man bruger meget tid foran spejlet – dels for at se hvordan man ser ud – men også for at lære sig selv at kende – og det har du måske ikke gjort - eller du har set noget andet i den tid, hvor din hud var syg.

Jeg håber, jeg har læst dit brev rigtigt og forstået lidt af dit budskab, ellers kan du måske opsøge sundhedsplejersken på skolen (hvis du ikke allerede er gået ud) og få en snak med hende. Du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på tel. 116 111 eller skrive ind på UngeChatten, hvis du har brug for at tale med en voksen.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen.

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat