Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Seksuel

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 10 år

Jeg vil gerne starte med at sige til dig, at du ikke er spor unormal, fordi du har fået bryster tidligt. Det er nemlig sådan, at der ikke er noget bestemt tidspunkt i pigers kropsudvikling, der er det rigtige eller forkerte. Nogen er tidligt på den (som du måske), og andre senere...

Dermed ikke sagt at man ikke kan komme til at føle sig unormal, hvis man f.eks. er den første pige i klassen, der udvikler bryster - og især hvis drengene tager på én...

Det jeg prøver at sige til dig er, at det er normalt at udvikle bryster, men det er slet ikke ok, at drengene i din klasse tager på dem og klasker dig i numsen. Du fortæller, at du ikke har sagt noget til dine forældre eller lærer om det. Jeg tænker, at det vil være en god idé at fortælle det til en voksen, du har tillid til (en du kan stole på, og som du ved vil hjælpe dig).

Det kan f.eks. være dine forældre, din storebror, din storebrors kæreste eller måske din lærer eller din sundhedsplejerske på din skole... Jeg tænker nemlig, at det er vigtigt, at du får hjælp fra en voksen, for drengene skal have at vide, at det ikke er ok.

Måske din klasselærer kan holde nogen drengemøder, hvor de får sig en snak om pubertet, og om hvordan man respekterer hinandens forskellige måder at udvikle sig på i teenageårene. En mulighed kunne også være, at din sundhedsplejerske på skolen tog en snak med både drengene og pigerne fra din klasse...

Du er meget velkommen til at ringe eller SMS'e til BørneTelefonen på 116 111 eller at logge på BørneChatten, hvis du har brug for at tale lidt mere med en af vores dygtige rådgivere der.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat