Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Puperteten

Heej børne telefonen

I de sidste 2 dage har jeg haft sindssygt meget ud flåd.
 
Jeg har ku skifte underbukser og en halv time senere er der allerede meget i min underbukser:(
 
jeg er kun 11 og har ikke snakket med min mor om det!!!

Jeg har fået små bryster altså små knuder også udflåd.

De fleste af pigerne i min klasse er også begyndt at udvikle sig. Og derfor vil jeg ikke være den første. Så jeg håber du forstod mit brev.

Knuzz pigen der er meget i tvivl

P.s tak hvis du/i gider svare:D

Pige, 11 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år,

Tak for dit brev. Godt at du har skrevet, og vi gider rigtig godt at svare, som du spørger om. Jeg forstår godt, at du er i tvivl om din krop lige nu med de forandringer, som du oplever.

Først vi jeg at sige til dig, som du sikkert ved, at du har en alder, hvor der begynder at ske rigtig meget med kroppen både fysisk og psykisk. Det er helt normalt, at man begynder at få hår under armene og forneden, man begynder at få flere kvindeformer, og brysterne begynder at vokse. Det er meget forskelligt, hvornår det begynder. Nogen udvikler sig meget tidligt og andre lidt senere. Tit er det ikke sjovt at være den første, der begynder at få bryster og menstruation, og omvendt er det heller ikke sjovt at være den sidste. Men det er desværre ikke noget, man selv kan styre. Det er ens hormoner, der bestemmer, hvor stærkt og hvornår udvikling sker.

Du skriver, at du er i tvivl. Det er en helt normal følelse, som du deler med mange andre i din alder. Jeg tænker, at det kunne være en hjælp for dig at snakke med din mor, da det er en hel normal udvikling, du er i gang med, og det har din mor også oplevet, da hun var ung. Det kan være godt at have nogle at dele de forandringer, der sker med ens krop, så man kan blive klogere på sig selv, og hvad der sker med kroppen. Man kan sige, at man skal til at lære sin krop at kende på ny.

Du skriver, at du har fået udflåd. Tit oplever man, at det er de første tegn på, at ens menstruation kan være på vej. Det behøver ikke at betyde, den kommer i morgen, men at du måske vil opleve udflåd i en periode, hvor det til sidst vil blive til menstruation. Ofte så skifter udflåddet farve og bliver lidt brunligt, når menstruationen er på vej. Det kan være rart at have et lille tyndt trusseindlæg på, det kan give dig lidt tryghed. Ellers er det også fint, at du skifter trusser. Du skriver, at du har fået små bryster. Jeg ved ikke, om du har oplevet, at de var lidt ømme? Det er der mange, som oplever, når bryster begynder at vokse. Nogen oplever også tit, at det ene bryst vokser lidt mere og før end det andet. Det er normalt, selvom det kan virke mærkeligt, og oftest ender det med, at de er lige store.

Jeg håber, du kan bruge svaret. Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor der sidder voksne, som er vant til at snakke og svare på spørgsmål som dine.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat