Brev

problemer med tis

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14 årige pige.

Tak for dit meget ærlige brev. Det, du oplever med, at du ikke kan holde på dit tis, er faktisk ikke så unormalt, som du sikkert tror. 

Der er en del mennesker, både unge og gamle, som oplever at have svært ved at holde sig - især når de dyrker motion, griner, nyser eller skal bære noget tungt.

Da jeg ikke er læge, kan jeg ikke fortælle dig præcist, hvad det skyldes, at du har det sådan. Men jeg ved, det for nogle skyldes problemer med de muskler, der lukker af for urinen. Det gode er, at de muskler kan trænes, så man altså kan lære at holde sig.

Du skriver, at du ikke kan snakke med nogen om det. Samtidig fortæller du, at du før har fået at vide, at du skal tage et trusseindlæg på. Du har altså snakket med nogen om det før? Følte du dig mon afvist eller ikke taget alvorligt dengang, siden at du ikke har lyst til at snakke med nogen om det igen? 

Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at snakke om. Det er jo meget privat. Men jeg synes nu alligevel, at det vil være en god idé, at du får snakket med din læge om det. For det er nemlig din læge, som kan hjælpe dig, så det stopper. Og din læge har sikkert snakket med andre unge om samme problem.

Du spørger, om det kan have nogen effekt, at du før har onaneret. Og derfor har rørt dig selv i tisseområdet. Det er jeg ret sikker på ikke har haft nogen betydning. Den muskel, der holder urinen inde, sidder inden i og højere oppe.

Så en tur op til lægen vil være det bedste, du kan gøre. Måske synes du, det er lidt svært selv at skulle tale med lægen? Vil du derfor have mod til først at tale med din mor? Du kan også vælge at tale med sundhedsplejersken på skolen. Så kan hun hjælpe dig med at kontakte lægen. Hvis du helst selv bare vil gå til lægen, skal du ringe og bestille en tid. Du finder telefonnummeret bag på dit sygesikringskort. Og så kan du jo vælge at vise din læge, brevet du skrev til os, hvis det er svært at få det sagt.

Det, at du allerede har taget det første skridt og skrevet herind, er jo ret modigt. Så mon ikke, du også har modet til at få snakket med din læge? Husk på at din læge hører private og måske pinlige ting hver dag, så han eller hun vil ikke synes, at det er underligt.

Hilsen Børnetelefonen.

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat