Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

P piller, og bh’er…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 12 årige pige!

Tak for dit brev. Du har fået din menstruation, og du oplever seksuel lyst, hvilket er helt naturligt for en pige, som er i puberteten.

Når man er i puberteten er det også ret almindeligt, at man kan have svært ved at snakke med sine forældre om sine tanker og bekymringer. I denne periode bliver man tit mere blufærdig, og du oplever måske at det er nemmere at snakke med en veninde om private ting, som f.eks. drenge og de forandringer der foregår i din krop.

Mht. dit første spørgsmål : Kan jeg fortælle dig, at du slet ikke behøver at tænke på p-piller endnu.

At du har fået din menstruation betyder, at du kan blive gravid, hvis du har samleje med en dreng. Men som du selv skriver, er du for ung endnu. Du kan sagtens have en kæreste  uden at gå i seng med ham. Når du bliver nogle år ældre, og måske har en fast kæreste kan det blive aktuelt at tage til lægen og få p-piller. (Man skal være over 15 år for at få p-piller hos lægen uden at have sin mor eller far med.)

Kender du en voksen, du evt. kan dele dine tanker med? For jeg tror, det måske kunne være rart for dig, at få talt om nogle af de følelser og forandringer, du oplever for tiden... Kunne det fx være en ide, at din lærer viser dig hvordan du kommer i kontakt med skolens sundhedsplejerske? Hun er tit god at snakke med om sådanne ting, og hun har tavshedspligt.  

Mht. dit andet spørgsmål : Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have en bh. Hvornår man skal have en bh afhænger jo ikke af ens alder, men mere af ens udvikling. Du kunne måske sige til din mor, at du synes, det ser pænere ud med bh når man f.eks. har en tynd bluse på. Og at det generer dig, når du kan mærke, at brysterne gnider mod blusen, når du bevæger dig..? Det er nemlig en god ide at brysterne får støtte, især hvis du dyrker sport.

Måske er din mor bange for, at du vil have en sexet voksen bh - og måske kunne hun lettere overtales, hvis du fandt nogle eksempler på søde enkle hvide bh'er..? I mange butikker med børnetøj, kan man købe toppe, der fungerer som bh'er for helt unge piger som dig. Jeg ved ikke, om du allerede bruger top- ellers kunne det måske være et godt kompromis..? Kunne det være en ide at din mor og dig tog ud sammen, og kiggede på mulighederne..?

Du er altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111   Venlig hilsen BørneBrevkassen.

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat