Brev

Nøgen i omklædningen

Hej

mine forældre ved ikke at jeg skriver det her brev

men jeg kan virkelig ikke lide at være nøgen efter idræt. Jeg er allerede kommet i puberteten og syntes at det er for tideligt.

Når jeg er nøgen i omklædningsrummet føler jeg mig speciel men på en dårlig måde. Der er nemlig derfor jeg ikke går i bad til idræt.

Jeg føler at alle kigger på mig selvom de nok ikke gør jeg ved det ikke men…..

det var alt…

ved ikke om det var noget man skal skrive til Børne telefonen om men det må i vudere…..

Pige, 10 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære  pige på 10 år

Når man kommer i puberteten, er det helt normalt, at man kan blive lidt usikker på ens krop, og hvordan den udvikler sig. Rigtig mange børn og unge bliver i tvivl, om de nu er pæne nok, om de er anderledes end de andre. Som ung vil de fleste allerhelst bare gerne se ud, som alle de andre. Derfor er det også helt naturligt, at du går med de tanker som du beskriver i brevet. Du er sikkert ikke den eneste i din klasse der bliver lidt usikker, når I skal i bad efter idræt. Andre kan være bekymerede for at være den sidste der kommer i puberteten, og i det hele taget så sker der store forandringer i jeres alder og det kan gøre en usikker på sig selv og i forhold til de andre.

Har du mon nogen du har talt med det her om? En rigtig god veninde måske? Måske hvis du talte med nogen om det, at du ville finde ud af, at rigtig mange andre på din alder også har det sådan?

Du skriver også, at dine forældre ikke ved, at du har skrevet det her brev til BørneTelefonen. Hvorfor ved de mon ikke det? Er det fordi du er usikker på, at de ikke kan forstå dig? Eller måske fordi du synes, at der er for svært at snakke om? Jeg tænker, at din mor måske gerne vil tale med dig om det, og forsøge at hjælpe dig til, hvordan du kan blive tryg, når du skal være nøgen foran de andre efter idræt. Hvis det er svært at sige til din mor eller begge dine forældre, så kunne det være en idé at skrive en besked, hvor du fortæller om det, du synes er svært med at bade efter idræt. Og du har brug for, at din mor snakker med dig og stiller dig spørgsmål. Det kan måske hjælpe dig til at få snakket om det?

Derudover, så tænker jeg, om det måske skulle være et emne der kunne blive taget op i din klasse, så I alle sammen (måske bare alle pigerne) kan tale om, hvordan kroppe ser ud, og hvor forskellige de er. Hvis du har mod på at tale med din mor eller en veninde om det, så kan I måske sammen tale med Jeres lærer om, om det kan være et emne I kan drøfte i klassen. Det kan også være sundhedsplejersken der kommer på besøg i klassen og fortæller, om pubertet og kroppens udvikling. Du kan også læse mere om pubertet og andre ting på: http://privatsnak.dk/10-12/hvad-spoerger-andre-om/hvad-sker-der-naar-piger-kommer-i-puberteten/

Alle kroppe er helt forskellige og smukke på deres egen måde. Jeg håber du kan bruge nogle af mine forslag, så du kan få det bedre, når du skal i bad efter idræt.

Du er altid velkommen til at chatte, sms-e eller ringe herind på 116111, hvis du føler, at du har har brug for mere hjælp.

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat