Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Modenhed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Tak for dit brev, hvor du rigtig godt forklarer, hvordan du føler dig mere moden end mange af de andre piger i klassen. 

Man spejler sig tit rigtig meget i dem, man går i klasse med. Derfor er det også helt normalt at føle sig lidt anderledes, hvis man som du er lidt mere moden end de fleste andre. Det samme gælder faktisk også, hvis man er en af dem, der først sent bliver udviklet. Jeg tænker derfor, at mange unge også kan få glæde af at læse dit brev.

Det er sådan, at der sker rigtig mange ting med ens krop og sind, når man kommer i puberteten. Denne udvikling sker for nogle tidligt og for andre lidt senere. Det er helt individuelt og unikt fra person til person, hvordan og hvornår man udvikler sig. Jeg tænker derfor også, at din modenhed er helt normal. De andre piger fra din klasse er simpelthen bare endnu ikke nået dertil, hvor du er. 

Jeg kommer til at tænke på, om du har snakket med dine forældre om det at komme i puberteten? Tit kan det nemlig være sådan, at ens mor også har været tidligt udviklet, hvis man selv er det. Måske kunne det være en hjælp for dig at snakke lidt med din mor om det?

Du spørger, om din udvikling har betydning for, om du stopper tidligere med at udvikle dig. I mange tilfælde er det sådan, at hvis man kommer tidligt i puberteten, så kommer man også tidligt ud af den. Og så stopper man med at vokse. For nogle kan det også køre i ’ryk’, så man vokser et spring og så slet ikke vokser, og så igen senere tager et spring til. 

Det er altså rigtig forskelligt, hvordan vi udvikler os, og man kan derfor sige, at der ikke er en normal og rigtig måde at udvikle sig på, men mange forskellige rigtige måder.

Jeg tænker, om det kunne være en hjælp for dig at snakke med sundhedsplejersken på din skole? Sundhedsplejersken ved rigtig meget omkring pubertet og udvikling, og jeg tænker derfor, du måske kan få svar på en masse spørgsmål ved at snakke med hende.

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111, hvor der sidder søde rådgivere klar til at lytte til dig.

Jeg håber, du kunne bruge mit svar og ønsker dig alt det bedste.

Venlig hilsen BørneTelefonen

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat