Brev

Mine venner kan ikke lide deres kroppe, og det afholder os for at lave ting sammen.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige

Hvor må det føles rart at være i en vennegruppe med dig. Du tager inititativer på gruppens vegne, og du er betænksom overfor dine venner. For eksempel tænker du på, om noget bliver for ‘privat’ at tale om. Det er så fint, at du klart fornemmer dine venners grænser.

Det lyder som om, at I længe har haft det sjovt sammen i jeres vennegruppe.  Men noget har ændret sig gennem den seneste tid: Dine venner er begyndt at tale deres kroppe ned. Og de er ikke med på forslag og ideer, som de var før i tiden.

Du skriver ligefrem, at du er bange for at miste dine venner. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for, at kropshad kan afskære gruppen fra gode oplevelser fremover. Du vil derfor gerne sige til dine venner, at de ser helt OK ud, og at de ingen grund har til at tale deres kroppe ned.

Men hvordan taler man til en ven, som ikke kan lide sit eget udseende? ‘Et kompliment får hurtigt klang af noget ‘vurderende’. Og netop vurderingen, kan føles ubehagelig for en person, der ikke har det godt med sin krop. Et kompliment som ‘Du ser da godt ud!’ kan også ligge for langt væk fra den oplevelse, som personen har af sin egen krop. Og dermed er der fare for, at komplimentet vil føles tomt og overfladisk.

Men hvad kan du så gøre for at holde sammen på gruppen? Jeg har nogle forslag:

1   Hvad interesserer dem? I første omgang handler det om at holde fast i dine venner, for du er bange for at miste dem. Hvad med at ‘tune’ dig ind på m deres interesser? Badestrand og svømmehal tvinger dine venner til en grad af nøgenhed, som de ikke er parat til. Når den slags forslag ikke føles rigtigt for dem – hvad kunne dinen venner så have lyst til? Du kan måske spørge dem direkte?  Det er bedst at dreje uden om initiativer, hvor du mærker modstand eller tavshed fra gruppen. Måske bare hygge i et hjørne af parken? Måske kan du så have en bold med, som du på et tidspunkt hiver frem af tasken? Så du kan spille med dem fra vennegruppen, der har lyst? Eller noget helt andet….

3   Tal om kropshad. Hvor kommer selvhadet fra? Og hvad er prisen for at gemme sin krop væk – og sige ‘nej’ til ting, som man inderst inde kunne have lyst til? Måske kan I tale om kropshed som et tema i skolen? Nu kender jeg jo ikke dine venner…men måske ville du kunne få en samtale i gang, som kunne virke helt befriende. Ikke fordi du skal ændre på deres opfattelse, men fordi du viser, at kropshad er noget man kan tale om sammen. Ville det være en mulighed?

4   Hvad kan det også handle om? Had til kroppen er højst sandsynligt ikke hele forklaringen på, at dine venner har ændret sig. Når kroppen ændrer sig, kan man nemt blive mereg blufærdig. Måske er nogle af dine venner i denne periode blevet mere blufærdige? Det er vel også okay for dig, hvis dine venner i en periode trækker sig lidt, fordi de har det på en ‘ny’ måde med deres krop?

Jeg kan se på dit brev, at du er meget betænksom overfor dine venner, som du holder meget af. Du virker som en person, der sætter stor pris på at folk omkring dig har det godt med sig selv og hinanden. Dine store omtanke giver dig de bedste kort på hånden for at kunne holde fast i alle dine venner i gruppen.

Ved siden af din vennegruppe, kunne du måske også få gang i nogle andre venneforhold – fx ved at melde dig til noget sport (klatring? cykling? – hvad findes der af muligheder der, hvor du bor?) Så kan du få dyrket denne side af dig selv og møde andre, der har det på samme måde som dig.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

 

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat